Készüljön, márciustól ezek a dolgok lesznek drágábbak

Márciustól drágább lesz a rezsi, ugyanis a telekomcégek, a bankok, a biztosítók számára nyitott a lehetőség a szolgáltatásuk díjának inflációkövető emelésére.

2024. február 29., 11:36

Szerző:

Fájdalmas összeállítást készített a HVG. Március első napjától, azaz holnaptól drágább lesz a bankolás, emelkednek a bírságok, de az országgyűlési képviselők alapbére is több lesz, havi bruttó 166 ezer forinttal emelkedik péntektől. Az emelés automatikus, saját alapbérük összegét ugyanis a képviselők 2018-ban az előző évi átlagkeresethez kötötték, annak háromszorosában határozva meg a maguknak járó summát.

Márpedig a KSH nemrég közzétett statisztikája szerint 2023 egészét tekintve 571 200 forint volt az átlagkereset, a képviselői alapbér így 1,71 millió forintra emlekdhet. A házelnök az alapbér 2,7-szeresét kapja, vagyis márciustól bruttó 4,62 millió forintot.

Egy 2022-es módosítás óta a miniszterelnök fizetése megegyezik a házelnöki juttatással, plusz jár neki a képviselői alapbér is, ez összesen 6,3 millió forint.

Márciustól a telekomcégek, a bankok, a biztosítók számára nyitott lehetőség a szolgáltatásuk díjának inflációkövető – jelen esetben a 2023-as 17,6 százalékos drágulást érvényesítő – emelése. A Magyar Telekom 15 százalékos áremelést hajt végre, a Yettel 15,3 százalékkal, a Vodafone 15,4 százalékkal emel. A DigiMobil január elején már bejelentett egy jelentős, egyes szolgáltatások esetében az 50 százalékot is meghaladó díjemelést, ez is márciustól él. A vezetékes szolgáltatások díjai májustól emelkednek 14,9 százalékkal – sorolja a cikk.

 

Nagyot emelkednek a munkavédelmi és a foglalkoztatásfelügyeleti bírságok. Az előbbiek alsó határa munkavállalónként a duplájára, 100 ezer forintra nő, a felső határ pedig a tízszeresére, 100 millió forintra. Munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél hússzorosára emelkedik a bírságtétel. A foglalkoztatásfelügyeleti bírság legkisebb összege márciustól ötszörösére, 150 ezer forintra nő.

Márciustól egy régi „marketing trükk” azonban megszűnik

Mint azt korábban megírtuk, hamarosan nem érhet senkit váratlanul, ha a megvásárolt tejföl, chips vagy bármilyen ismert élelmiszer csomagolása a megszokottnál kisebb adagban lesz kapható, egyik napról a másikra. Egy friss kormányrendelet értelmében márciustól egy adott termék esetében, a 2020. január 1. és 2023. július 1. között a gyártó által gyártottakhoz képest új, kisebb kiszerelés forgalmazásának megkezdésétől számított két hónapig a kereskedőknek kötelező lesz feltüntetniük, hogy az érintett termék kiszerelése megváltozott. 

(Kiemelt kép: P. Broze / Onoky / Photononstop via AFP)