Keményedik a kultúrharc, már a kulturális intézmények is csak az Emmi engedélyével nyilatkozhatnak

2018. szeptember 17., 13:13

Szerző:

Az összes állami fenntartású kulturális intézmény mától csak akkor tarthat bármilyen sajtó nyilvános eseményt, akkor nyilatkozhatnak munkatársai, ha azt 48 órával előtte engedélyeztetik az Emberi erőforrások minisztériumával – írja a hvg.hu.

Sem sajtótájékoztatót, sem interjút, de még egy közleményt sem adhat ki például az Operaház, a Nemzeti Múzeum, a Müpa, illetve bármely, az EMMI alá tartozó intézmény addig, amíg azt  jóvá nem hagyta a minisztérium.

Erről tájékoztatja a tárca a lap birtokába jutott levélben az érintett intézményeket. Nemcsak a nyilatkozó személyét, beosztást, és a médium nevét kell beírni egy előregyártott táblázatba intézménynek, hanem az interjú témáját, és

a nyilatkozat „fő üzenetét is”.

A tárca azt is megmondja a magyar kultúra csúcsintézményeinek, hogy szép, „egész mondatban” írják le  nekik, miről fogják tájékoztatni a közvéleményt.

A színházak, múzeumok legalább szakmai kérdésekben, egy kiállításról, vagy bemutatóról eddig viszonylag szabadon nyilatkozhattak. Most, az éleződő kultúrharc jegyében ennek is vége. 

2023. február 1., 16:21

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.