Keljfeljancsi: Az SZFE-nek bevégeztetett, az oktatók névsora tette nyilvánvalóvá, mi történik az intézménnyel

Fiala János szerint Banner Gézának és Velkovics Vilmosnak sem szakmai, sem morális alapja nincs meg ahhoz, hogy az egyetem oktatója legyen.

2021. január 18., 09:16

Szerző:

A bizalomról és a bizalmatlanságról szólt a Keljfeljancsi, Fiala János 168 Órán futó reggeli műsorának hétfői adása, amelynek most kivételesen csak egy vendége volt. Horgas Péter díszlettervezőt az SZFE ügyében kérdezte a műsorvezető, annak apropóján, hogy megjelent az egyetem új oktatóinak névsora, amelyen Velkovics Vilmos és Banner Géza is szerepel.

Horgas Péter szerint minden történetben van egy meghatározó pillanat, és amikor olvasta a hírekben az SZFE új tanárainak névsorát, akkor az egyetem történetével kapcsolatban az jutott eszébe, hogy bevégeztetett. Szerinte most vált nyilvánvalóvá, mi történik az intézménnyel. Bár lehetett tudni, hogy a távozó tanárok által szabaddá vált státuszokat fel fogják tölteni, látni mégis nagyon fájdalmas neki. Megrendítő élményként raktározta el a Vas utcai tiltakozásokon a fiatalok tekintetét, amiket a járványhelyzet miatt viselt maszk még inkább kiemelt: értetlenség és egy különös fájdalom keverékét látta.  

A díszlettervező szerint az SZFE-t „a legócskább politikai érdekek mentén szétverték”, de ez nem az elmúlt egy év története, hanem az elmúlt 30 évé, amelyben nekik is van felelősségük, nem érti, hogyan hagyhatták ezt megtörténni. Ez nem művészeti-pedagógiai kérdés, hanem gazdasági-hatalmi kérdés – mondta Horgas Péter,

felszámolják az utolsó olyan műhelyeket, iskolákat is, amelyek nem illenek bele a NER-be

– tette hozzá.

A díszlettervező szerint az új egyetemen történő oktatás nem lehet egyenértékű azzal, ami volt, mert a tanítás egy felelősségteljes és bizalomra épülő munka, amely évek alatt fejlődik ki. A volt SZFE képzése ebből a szempontból nagyon jó állapotban volt: európai színvonalú volt, nemzetközi hírneve volt, szimbólum volt, megkerülhetetlen érték volt, ezt most szétverték – fogalmazott Horgas Péter. Fiala János megjegyezte, a kiszivárgott nevek közül például Banner Géza, a Duna TV műsorvezető-szerkesztője és Velkovics Vilmos, a Hír Tv műsorvezetője szerinte tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy oktassanak az SZFE-n, sem szakmai, sem morális alapjuk nincs ehhez, mondta.

A műsorban szó volt még a vakcinák iránti bizalomról. Fiala szerint jó lenne, ha úgy zajlana, mint egy párizsivásárlás, abban is megbíznak az emberek, csak annyi a fontos, hogy romlott-e vagy sem. Elárulta, hogy beoltatná magát, de nem a kínai vakcinával.

A teljes műsort itt tudja visszanézni: