Kedden tárgyalja a parlament a szociális törvény módosításait, a civilek a parlament előtt fognak tiltakozni

A Hang és a hozzá csatlakozó civil szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány a törvénymódosítás alapján csak akkor segítene a rászorulókon, amikár már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak, ezért kedden a helyszínen terveznek tiltakozni a törvénymódosítás ellen.

2022. november 18., 16:47

Szerző:

A Törvényalkotási bizottság csütörtökön nyújtott be módosító javaslatot a törvénymódosításhoz, melynek célja továbbra is az, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól – áll az aHang közleményében. 

A salátatörvény a szociális törvényt érintő változásai

A közlemény kifejti, hogy az állam a szociális biztonságot nyújtók sorában továbbra is utolsó helyre sorolná magát. A tegnapi módosító szerint is elsősorban egyéneknek, majd a családoknak (magánszemélyeknek), utánuk pedig az önkormányzatoknak vannak szociális ellátások biztosítására vonatkozó kötelezettségei – miközben az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik és egyenlőtlenül osztja el a további szereplők között. 

A szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezeti a szociális vetítési alap fogalmát, leválasztva a szociális segélyek összegét a nyugdíjminimumról, ezzel előkészítve, vagy biztosítva azt, hogy egy egyébként régóta szükséges minimumnyugdíj-emelés a segélyek összegét ne érintse.

A tervezethez benyújtott módosító javaslat a nevelőszülői ellátmány mértékét méltatlanul, – az infláció mértékét sem figyelembe vevő módon – szabja meg, mely a nevelőcsaládokat tovább sodorja az anyagi ellehetetlenülésbe.

Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott:

„Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák.”

Az egészségügyi törvény

Az egészségügyi törvény módosítása is a szociális ellátások rendszerére hat ki: ez a fekvőbeteg szakellátás ápolási osztályain fekvő ellátottakat a szociális ágazat hatáskörébe utalja, az ellátás igénybevételét térítési díjfizetéshez köti, melyet az ellátott  jövedelem és vagyonnyilatkozat alapján fizetne.

A közleményben felsorolt szociális szolgáltatók, érdekképviseleti és civil szervezetek véleménye szerint a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek és szembemennek az európai joggal is. Az Alaptörvény XIX. cikke szerint ugyanis (1) „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson,” az 1999. évi C. törvénnyel kihirdetett Európai Szociális Karta 13. cikke szerint pedig az államok „... biztosítják, hogy mindenki, aki nem rendelkezik megfelelő anyagi eszközökkel (...), megfelelő segítségnyújtásban részesüljön.”

Az aláíró szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó gazdasági helyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is szerény eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait.

A Hang közölte, hogy a törvénymódosítás ellen közleményben és helyszíni akcióval is tiltakoznak, és az akció részleteit hétfőn közlik. 

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.