Időjárás: meleg nappalok, hűvös éjszakák vetnek véget az esőnek

A nyugati országrészben naposra fordul az idő a keddi időjárás során. A szél is veszít erejéből, záporokra, zivatarokra északkeleten van kilátás.

2024. szeptember 16., 18:34

Szerző:

A Hungaromet előrejelzése szerint a keddi időjárás során főként az ország délnyugati, nyugati felében kialakult réteges felhőzet csak lassan szakadozik, gomolyosodik, máshol a látási viszonyok javulása után általában naposra fordul az idő, északkeleten lehet felhősebb az ég.

Kevés helyen, főként az északkeleti harmadban fordulhat elő zápor, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, a felhősebb nyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

Kedden az ország nagy részén veszélyes időjárási jelenség nem várható. Délutántól az északi, északkeleti országrészben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket erős széllökések (40-55 km/h), lokálisan intenzívebb csapadék (~10-15 mm), esetleg aprószemű jég kísérhet.

Rekordmelegből rekordhideg időjárás

Egy hete rekordmeleg volt a budapesti hajnal, most rekordalacsony a maximum – írja az Időkép.

Egy hét leforgása alatt annyira lehűtötte Boris a Kárpát-medencét, hogy vasárnap délután hidegrekord dőlt. A HungaroMet mérése alapján

János-hegyen mindössze 9,4 fokig melegedett a levegő.

Majdnem tizenkét fokkal volt hidegebb tegnap délután, mint előző vasárnap hajnalban. Aznap reggelre csupán 21,2 fokig csökkent a hőmérséklet Lágymányoson. 

A váci komp szerda-csütörtökig közlekedhet

Az Időkép arról is beszámolt, hogy még bő 3,5-4 méterrel jöhet feljebb a víz a Dunakanyarban.

385 centin állt a víz Vácon a hivatalos mérések szerint hétfőn reggel, a tetőzés a legfrissebb előrejelzések szerint szombaton várható. A Duna-parton hétfőn reggel még nem kezdték meg a homokzsákok pakolását, de már mindenki készenlétben van. Az Országos Vízjelző Szolgálat 772 centire becsüli a várható legmagasabb vízállást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)