Kásler Miklós szerint túlzás, hogy ő lenne az utolsó polihisztor, de a tízparancsolat még mindig majdnem tökéletes népegészségügyi program

2018. szeptember 22., 08:45

Szerző:

Interjút adott Káser Miklós humánerőforrás-miniszter, az az Országos Onkológiai Intézet volt főigazgatója az augusztus 1-én újra fideszesített Hír TV-nek. A politikus a Péntek 9 című műsorban lépett fel, nyitányaként pedig megkapta, hogy igaz-e, amit róla mondanak, vagyis hogy ő az utolsó polihisztor a világon. Erre szerényen úgy válaszolt, baráti túlzásról van szó, de azért igyekezett az elmúlt években – utalt talán a műkedvelő történészi szerepvállalására, az évekig futó Nemzeti Nagyvizit című műsorra.

A tárcavezető beszélt az orvoshiányról is. Azt mondta, kategorikusan ki lehet jelenteni, a kivándorlás mértéke mérséklődött, és amúgy is, az egész világra jellemző jelenség. A következő kérdésre, hogy Magyarország célország is lehet, úgy válaszolt, Magyarország nagyon kívánatos, itt élni jó, vendégszerető a nép, és nem csak határon túli orvosok jönnek, ő ismer perzsa, arab, fekete orvosokat,

és színeseket a világ minden részéről,

de praktizál Magyarországon amerikai és német orvos is. Ennek kapcsán tett egy megjegyzést is, hogy

ha létezik befogadó nemzet, akkor az a magyarság.

Kásler Miklós az interjúban egy kérdésre meglovagolhatta a régi vesszőparipáját is, és elárulta, hogy a hírhedt kijelentése után, miszerint a halálos betegségek 70-80 százalékát el lehet kerülni a tízparancsolata betartásával, szemrehányást kapott, hogy az arány valójában 90 százalék. Szerinte a számokról nem éri meg vitatkozni, de a tízparancsolat még mindig majdnem tökéletes népegészségügyi program.

Amit most összeállítanak több száz oldalon át, az tulajdonképpen a tízparancsolatból következik

– magyarázta ezt.

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.