Hét sebész azonnal felmondott a Szent Margit Kórházban, amikor elküldték a főorvost

2019. december 18., 12:47

Szerző:

Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit Kórházban történtek miatt, miután Imreh Domonkos főorvos idő előtti nyugdíjazását követően további hét sebész orvos távozott az intézményből – írja a Magyar Nemzet.

A kórház főigazgatója, Badacsonyi Szabolcs november 29-i döntésének következményeként – miután Imreh Domonkos osztályvezetőt felmentette a további munkavégzés alól – az intézmény sebészeti és annak ügyeleti rendje gyakorlatilag összeomlott. Az akut ügyeletet lemondták, számos műtétet pedig elhalasztottak, ezzel egyidejűleg komoly veszély fenyegeti Óbuda-Békásmegyer, illetve az agglomeráció mintegy 180 ezer fős lakosságának sürgősségi ellátását.

A főigazgató november 28-án közölte a főorvossal, hogy másnap reggel már nincs rá szükség. Azzal az indoklással küldték el, hogy elérte a nyugdíj-korhatárt 64 évesen, noha a továbbfoglalkoztatását engedélyező kormányhatározat jóval előbb, a nyár derekán megszületett.

Imreh Domokos doktor javasolta azt az ér­varrási technikát, amely nemzetközi tudományos elismerést vívott ki a társ­-szakma idegsebészetben, és amelyet a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásához való felkészülésben is felhasznált Csókay András idegsebész és csapata a világszenzációnak számító műtétek során. Csókay András az üggyel kapcsolatban közölte a lappal, hogy

megindult az ­50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása.

Imreh Domonkos menesztését követően az osztály tízfős közalkalmazotti orvoscsapata közül heten azonnal beadták a felmondásukat.

A főorvos eltávolításának körülményeiről a lapnak a főigazgató azt nyilatkozta, hogy Imreh Domonkos az öregségi nyugdíjkorhatár elérésére tekintettel, a hatályos jogszabályok figyelembevételével került felmentésre, melyről már 2018 szeptemberében, vagyis jóval a döntést megelőzően tájékoztatást kapott. Az indokok között szakmai, munkáltatói és magatartásbeli tényezők egyaránt szerepet játszottak, a munkáltató erről írásban tájékoztatta az érintett kollégát.

Kásler Miklós megerősítette a Magyar Nemzetnek, hogy a kórházban történtek miatt vizsgálatot rendelt el.