A tanárokat kirúgta, de a bíróságon már nem jelent meg a tankerületi vezető

A Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének a meghallgatásával folytatódott volna. Rábel Krisztina azonban nem jelent meg a tárgyaláson.

2023. november 8., 13:48

Szerző:

Szerdán kora délelőttre hirdették meg Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott pedagógusok ügyének tárgyalását. A tanárok azért fordultak a munkaügyi bírósághoz, mert szerintük aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben azért, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoznak.

Az első, márciusi tárgyaláson a bírónő felkínálta az egyezség lehetőségét. Ezt a felperesek abban az esetben fogadnák el, ha azonnali hatállyal visszakapnák a munkájukat, fejenként 1 millió forintos kárpótlást kapnak és az alperes kiad egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kér, akkor a kereseti kérelmet nem tartják fenn – emlékeztet az Index.

Az alperes jogi képviselője akkor jelezte, hogy nincs felhatalmazása választ adni az ajánlatra. Ezt követően a felpereseket képviselő Sziklai Tamás jelezte: ügyfelei inkább nem kérik a pedagógusok visszahelyezését, de a sérelemdíjra, a végkielégítésre továbbra is igényt tartanak.

A szerdai tárgyaláson a bíróság az egykori karinthys tanárok mellett az őket elbocsátó tankerületi vezetőt is beidézte. Mivel Rábel Krisztina a távollétét előzetesen nem igazolta, Halmos Szilvia bírónő a tankerületi vezető jogi képviselőjéhez fordult, hogy megtudja, ügyfele miért nem tett eleget az idézésnek. Szikora Gábor annyit tudott válaszolni, hogy ügyfele nem kapott idézést a tárgyalásra, egyéb információja nincs.

Ezzel szemben Halmos Szilvia megállapította, hogy az idézés szabályszerű volt s hozzátette, nem tudnak eltekinteni a tankerületi vezető meghallgatásától.

Hozzátette, hogy miután bíróváltás volt s a korábbi három tárgyaláson nem ő vitte ezt az ügyet, szeretne „egy vonalat húzni”, és arra kérni a feleket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a tárgyalás a lehető leghamarabb lezárulhasson. „Ebbe nem fér bele az, hogy valakit idéznek és nem jelenik meg, ahogyan az sem, hogy a felperesek nem tartanak be bizonyos határidőket. Utoljára kérem, hogy ennek a gyakorlatnak legyen vége, máskülönben kénytelen leszek eljárásjogi szankciókat alkalmazni” – jelentette ki.

Az ügyben a Külső-Pesti Tankerületi Központ megkereste a szerkesztőségünket. Közölték, hogy a tankerületi igazgató megjelenésére azért nem került sor, mert személyes idézést nem kapott. A Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma 13.M.70849/2022/22. ügyszámú tárgyalási időpont kitűzés és idézés tárgyában készült iratban szó szerint ez áll: „Tájékoztatja a bíróság a feleket, hogy a kitűzött perfelvételi tárgyalásokra a bíróság személyes megjelenési kötelezettséggel idézi a felpereseket és az alperes szervezeti képviselőjét.” A szervezet képviseletében Dr. Szikora Gábor jogi képviselő személyesen vett részt a tárgyaláson, a tankerületi igazgató személyes megjelenését nem írta elő a tanács elnöke, ahogyan egyéb idézést sem kapott sem magán úton, sem pedig a Tankerületen keresztül.

A tárgyalássorozat pénteken folytatódik. 

(Kiemelt kép: 2016-ban is kiálltak a karinthys diákok a kockásinges-tüntetés mellett. Fotó: Karinthy Frigyes Gimnázium FB-oldal)