Újabb tanár mond fel a Karinthy Gimnáziumban

Így tudja megőrizni az önbecsülését. 

2023. január 24., 15:15

Szerző:

Azok után, hogy tavaly decemberben polgári engedetlenségben való részvétel miatt hat tanárt is kirúgtak a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból, most újabb pedagógus távozik az intézményből. Berta Beáta kollégáival ellentétben saját elhatározásából távozik. Az erről szóló posztjában azt írta, 23 év tanítás után azért döntött így, mert úgy érzi, a „rendszeren belül” már semmit nem tud tenni az ügyükért, kívülről talán még igen – számolt be róla a 24.hu

„Az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye ez a döntés. A kollégáim kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig „büntethetővé” tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp. Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk. Úgy gondolom, „rendszeren belül” már semmit nem tudok tenni ezért az ügyért, „kívülről” viszont talán még tudok” – írja a közösségi oldalán Berta. 

 

Berta Beátának nincs új munkahelye, nincs „B terve”, de már nem tud azonosulni a köznevelési rendszer kínálta feltételekkel. „A döntésemben megnyugodtam, mert azt gondolom, a tanítás leginkább példaadás, és most már azt a példát tudom mutatni, amelyet a legfontosabbnak tartok: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan” – zárja bejegyzését. 

(Kiemelt képünk: Karinthy Frigyes Gimnázium. MTI Fotó: Mohai Balázs)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.