Megoldotta a kormány: így szedi be a 25 milliárdot a fővárostól

A Budapesti Lakógyűlésen is szerepelt az szolidaritási hozzájárulás kérdése, melyet indokolatlanul magasnak tart Karácsony Gergely, és amely miatt a főváros pert indított a kormány ellen.

2023. július 4., 16:24

Szerző:

A budapesti Városháza pert indított a kormány ellen, miután többszörösére emelték a fővárosi önkormányzat által befizetendő szolidaritási hozzájárulást. A témát a lakógyűlés kérdései közé is beillesztették.

Dióhéjban arról van szó, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat szerint a szolidaritási hozzájárulás emelése aránytalan és igazságtalan volt, sőt, ez a lépés az önkormányzati cégek működését is veszélyezteti. Erre hivatkozva a városvezetés jelezte: nem fizeti be a megemelt adót.

Kedden egy salátatörvénybe ágyazva a kormány megoldotta a problémát. Eszerint a főváros büntetést kap, ha nem fizeti be a hozzájárulást, épp annyit, amennyi az szolidaritási hozzájárulás.

A javaslatot ma megszavazta a parlamenti többség – írta a 24.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt mondta, szerintük a szolidaritási hozzájárulás 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget adna. Viszont ha ezt a pénzt nem fizetik be, a kormány egész egyszerűen nem ad majd oda 25 milliárdnyi állami támogatást Budapestnek.

(Fotó: Pesti Hírlap archív)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.