Karácsony: Ha az állam nem fizet, biztosan félbemarad a Biodóm építése

A főpolgármester szerint a főváros önmagában nem tudja és nem is akarja megoldani a projekt befejezését.

2021. október 23., 12:51

Szerző:

A tervek szerint idén kellene elkészülnie a Fővárosi Állatkert területén lévő Biodómnak, azonban már egy élve állnak a munkálatok. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a hátralévő 15-20 milliárd forintra a Fővárosi Önkormányzatnak önmagában nincs pénze, ezért szerdán bejelentették, hogy készek átadni a területet az államnak, csak készüljön el a projekt. Karácsony Gergely az RTL Klub Híradónak nyilatkozva azt mondta, nem a főváros hibája az, hogy az építkezés költségei elszálltak: a kormány és az előző városvezetést terheli a felelősség. „Közreműködünk, de egy egyedül nem is tudjuk és nem is akarjuk megoldani” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy amennyiben az állam nem vállalja át a költségeket, biztosan kijelenthető, hogy az építkezés félbe fog maradni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az üres komplexum fenntartása már így is mintegy 790 millió forintjába kerül az idén. A 2014-es 16 milliárd forintról 2019-re már 64 milliárdra ment fel az ára. Azt is megírtuk: a Biodóm befejezését sem a fővárosi önkormányzat, sem a kormány nem akarja kifizetni. Januárban még nyomozás is indult a borzalmasan dráguló kormányzati-budapesti megaprojekt-ügyében. 

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó Állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt. Az eredeti tervek szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az Állatkert felügyelte.

(Kiemelt kép: Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.