Karácsony Gergely: Úgy érzem, hogy a hazám most nagy bajban van

Elindul miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Úgy fogalmazott: az örökkön küzdő magyarokért, a 99 százalékért szeretne dolgozni, nem az egy százalékos kiváltságos rétegért.

2021. május 15., 13:02

Szerző:

„Egy életünk van és egy hazánk (...) most ennek a hosszú gondolkodásnak a végén, tele hittel és reménnyel, elfogadva az engem támogató pártok támogatását, meghallva sok ismerős és ismeretlen ember biztatását (…) itt, a gyerekkorom színhelyén tudom kimondani azt, hogy miniszterelnök-jelöltként elindulok az ellenzéki előválasztáson” – jelentette be szombat reggel Karácsony Gergely főpolgármester, aki szülőfalujából, Nyírtassról jelentkezett be Facebook-videójában.

Célja az ország újraegyesítése

„Azért hoztam meg ezt a döntést, mert úgy érzem, hogy a hazám most nagy bajban van. (…) Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott” – fogalmazott, hozzátéve:

„azt a célt szeretném szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsük”.

Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkorának helyszínére, Felcsútra utalva Karácsony arról is beszélt: „nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak, és nem azért, hogy elmondjam, a falu polgármester asszonya lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon”. Karácsony utalt Rogán Antal 2016-os botrányára is, amikor a miniszter egy nyírtassi lagzit helikopterrel közelített meg, végül beszédét azzal zárta:

„az örökkön küzdő magyarokért szeretnék dolgozni, nem az egy százalékos kiváltságosokért, hanem a 99 százalékért, a különböző pártokkal szimpatizáló, az örökkön küszködő magyarokért indulok.”

A miniszterelnök-jelölt azt ígérte, hogy a nap folyamán többször jelentkezik még a Facebookon az ország különböző pontjairól, más-más településekről, hogy elmondja, „mi az, amit hozok magammal ahhoz, hogy Magyarország újraegyesítését tudjam szolgálni.” (Videója végén megjelent, a fenti, 99 százalékos fordulatra rímelő kilencvenkilenc.hu kampányoldalon 16:30-ra is ígérnek élő eseményt.) Az alábbi videón 1:45-től visszanézheti Karácsony Gergely bejelentését:

Nem okozott meglepetést

Karácsony bejelentése nem okozott különösebb meglepetést. Pártja, a Párbeszéd már pénteken tudatta, hogy küldöttgyűlésük „felkérte Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson”.

Másrészt már napok óta tudni lehetett azt is: Karácsony várhatóan szombaton jelenti be, hogy elvállalja a felkérést, és elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson, melyen a korábbi közlések szerint számíthat nemcsak pártja, hanem az MSZP és az LMP támogatására is. A miniszterelnök-jelöltségről egyébként hosszú ideje győzködték Karácsonyt az ellenzéki oldalon. Ez annyira köztudott volt, hogy a kormánypártok is legalább fél éve azzal számoltak: Karácsony elindul jelöltként.

Karácsony 2018-ban volt már a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, majd 2019 őszi főpolgármesterré választása óta többször felmerült ismét a neve, de ő kezdetben hárította a felkérést, újabban már csak lebegtette az indulását, ami mostanra dőlt el. Végül információink szerint azzal sikerült meggyőzni őt, hogy ingtegratív személyisége széles és sokszínű ellenzéki szavazótábort egyesíthet.

Ötszereplős lett a mezőny

Vele együtt már legalább ötszereplős lesz az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti mezőnye. Legutóbb Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője jelentette be május 2-án, hogy ő is indul. A Jobbik Jakab Péter pártelnököt indítja, a Momentum is a saját elnökét, Fekete-Győr Andrást küldi ringbe, míg a Mindenki Magyarországa Mozgalom az elnökét, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert jelöli. (Egyelőre nem teljesen biztos Pálinkás József, az MTA korábbi elnökének személye, aki Új Világ Néppárt néven indított pártot, és korábban jelezte, hogy ő is elindulhat.)

Miután az ellenzéki együttműködésben részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd – megegyezett az előválasztás még nyitott kérdéseiről, most már az is tudható, hogy miként kerül ki a kihívók közül Orbán Viktor hatpárti közös ellenzéki kihívója. A megállapodás szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz az előválasztás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18–26. között, második fordulójára pedig október 4–10. között kerül sor. Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást jelent.

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket. Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson – ebben is megállapodtak a pártok. A jelölteknek egyébként előre nyilatkozniuk kell majd arról, hogy a parlamentbe kerülve melyik ellenzéki párt frakciójához fognak csatlakozni a hat közül.

Fidesz: Ez a Gyurcsány-show

Karácsony Gergely szombati bejelentése után nem sokkal már érkeztek az első reakciók. Pontosabban az első még ezt megelőzően, hiszen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt már a bejelentés előtt két nappal azt mondta az ATV-ben: „Ha nekem tétet kéne tennem, akkor azt mondanám, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt lesz. De hogy fokozzam az izgalmat, azt gondolom, hogy meg fogja nyerni ezt az előválasztást, és majd meg fogja nyerni a választást is. Jövő ilyenkor már jó eséllyel Karácsony Gergely lesz Magyarország miniszterelnöke”.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közösségi oldalán közzétett videóban reagált a Karácsony-bejelentésre. Azt mondta,
„elérkeztünk a Gyurcsány-show újabb állomásához, most Karácsony Gergely lép porondra.” A fideszes politikus a videóban a többi miniszterelnök-jelöltet is a DK elnökéhez, Gyurcsányhoz igyekezett kötni valamilyen módon. A Fekete-Győr Andrást jelölő Momentumot „a DK ifjúsági szervezetének” nevezte, a Jobbik jelöltjéről, Jakab Péterről azt mondta, neki „Gyurcsány a bohóc szerepét osztotta”, a DK jelöltjéről, Dobrev Kláráról pedig azt jegyezte meg, hogy „bevonta a show-ba a feleségét is”.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)