Karácsonyt kérte fel miniszterelnök-jelöltnek a Párbeszéd

A Párbeszéd küldöttgyűlése Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét kérte fel miniszterelnök-jelöltnek. A politikus várhatóan holnap jelenti be, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson.

2021. május 14., 15:56

Szerző:

A Párbeszéd küldöttgyűlése „felkérte Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson” – közölte a párt sajtóosztálya.

A közlemény szerint „a demokratikus ellenzéki pártok együttműködése megteremtette a kiváltságos kevesek trónfosztásának, vagyis az Orbán-rezsim leváltásának feltételeit”. A miniszterelnök-jelölti előválasztáson pedig „már nem csupán az a tét, ki vezeti az ellenzéki pártok szövetségét, hanem az is eldőlhet: ki vezeti ki Magyarországot a válságból és a megosztottságból” – írják.

A Párbeszéd küldöttei pedig arra jutottak, Karácsony „a legalkalmasabb arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot.” Ezért a küldöttgyűlés felkérte őt, hogy „képviselje a Párbeszéd programját: a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson.”

A bejelentés nem okozott különösebb meglepetést, miután már az is eldőlt, hogy várhatóan szombaton jelenti be Karácsony, hogy el is vállalja a felkérést, és elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson, melyen a korábbi közlés szerint számíthat nemcsak pártja, hanem az MSZP támogatására is, vagyis a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje lesz.

Vele együtt már ötszereplős lesz az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti mezőnye. Legutóbb Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője jelentette be május 2-án, hogy ő is indul. A Jobbik Jakab Péter pártelnököt indítja, a Momentum is a saját elnökét, Fekete-Győr Andrást küldi ringbe, míg a Mindenki Magyarországa Mozgalom az elnökét, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert jelöli.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.