Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje

Indítása nem lepett meg senkit, vele együtt egyelőre négyszereplős az őszre tervezett ellenzéki kormányfőjelölti-előválasztás, Karácsony Gergely csatlakozására még várni kell.

2021. május 2., 15:26

Szerző:

„Készen állok” – így jelentette be Dobrev Klára, a Demokratikus Kolaíció (DK) európai parlamenti képviselője, hogy pártja őt indítja az ellenzéki előválasztáson, vagyis ő lesz a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. „Döntöttem: talán még soha, semmire nem álltam ennyire készen egész életemben” – mondta Dobrev Klára. Úgy fogalmazott: 

„Kész vagyok arra, hogy egyesítsem az Orbánnal szemben álló ellenzéki soksaságot, és kész vagyok arra, hogy jövő tavasszal legyőzzem Orbán Viktort és velejéig romlott rendszerét.”

Ezzel a győzelemmel szerinte egy új, európai köztársasági korszak köszönt majd Magyarországra, miután visszaveszik az ellenzéki összefogás pártjaival közösen az országot. A politikus az aktuális járványhelyzetet is érintve megjegyezte: „baj van, mert megannyi kitalált ellenség, plakátokon létező fenyegetés után bekopogott egy valódi kihívás, akit nem lehet jelszavakkal megállítani”. Szerinte „az önmagát 10 évig erősnek és kormányzóképesnek mutató hatalomról pár hónap alatt kiderült, hogy gyenge, kormányzóképtelen (...) lépésről-lépésre esett szét a magyar állam”.

 
Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje Fotó: Demokratikus Koalíció / Tücsök György
 

Dobrev Klára szerint „ideje mérleget vonnunk: Orbán Viktor és politikája nemzeti tragédiába sodorta Magyarországot” – ezzel a járványhelyzetre, annak rossz kezelésére és az ezzel járó, immár csaknem 30 ezer halálos áldozatra utalt. De mint megjegyezte, ez a nemzeti tragédia nem az elmúlt egy év eredménye, mert „ez az elmúlt 10 évben kiépült világban, a NER-ben gyökerezik”. Úgy fogalmazott, az elmúlt 10 évben „elkorcsosult az állam demokratikus szerkezete”. Úgy vélte,

„egy demokratikus államot nem lehet elbábozni, és a színfalak mögött pedig önkénnyel kormányozni”.

A DK miniszterelnök-jelöltje ezen a ponton megjegyezte: nem azért jött, hogy elmondja, milyen problémák vannak, pedig sokáig tudná sorolni, hanem „azért jöttem, hogy erőt és hitet adjak: van egy másik Magyarország, amely újra a sokaké lehet”. Szerinte az ellenzéki összefogás 2019 őszén kitűnő választ adott: „egymással összefogva elzavarta a keveseket, és ezt fogjuk tenni a 2022-es országgyűlési választáson is”.

Dobrev Klára teljes beszédét itt nézheti újra:

A DK politikusának miniszterelnök-jelöltsége egyébként aligha lepett meg bárkit is, miután hónapok óta nyílt titok volt, hogy a DK őt jelöli. Gyurcsány Ferenc pártelnök már tavaly augusztusban azt mondta a HVG-nek, „nem kizárt”, hogy Dobrev Klárát indítja a DK, majd később, decemberben a Telexnek már biztosra mondta, hogy „ha lesz a DK-nak miniszterelnök-jelöltje, az Klára lesz”.

Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások már hónapok óta szerepeltették Dobrev Klárát az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között, az utóbbi napokban-hetekben pedig a közelgő bejelentést mi sem jelezte előre jobban, minthogy a DK több politikusa – Vágó István konkrétan, Kálmán Olga utalásszerűen – is elismerően nyilatkozott róla.

Dobrev Klára bejelentésével hivatalosan négyszereplősre bővült az ellenzéki előválasztáson magukat megmérető miniszterelnök-jelöltek névsora. Ismert, hogy a Jobbik Jakab Péter pártelnököt indítja, a Momentum is a saját elnökét, Fekete-Győr Andrást küldi ringbe, míg a Mindenki Magyarországa Mozgalom az elnökét, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert jelöli.

Már csak Karácsony Gergely főpolgármester miniszterelnök-jelölti indulásának bejelentése várat magára. Karácsony 2018-ban volt a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, majd 2019 őszi főpolgármesterré választása óta többször felmerült ismét a neve, de ő kezdetben hárította a felkérést, újabban már csak lebegtette az indulását, ami úgy tűnik, mostanra már eldőlt.

Karácsony tavaly decemberben az RTL Klubnak még azt mondta, „a háta közepére kívánkozik” az ilyesmi, idén januárban aztán az InfóRádiónak úgy fogalmazott, „nekem nincsenek ilyen terveim, ugyanakkor másoknak vannak velem terveik”. Végül a Telex a napokban írt arról: eldőlt, hogy a főpolgármester is ringbe száll, ám a bejelentéssel júniusig is kivárhat – az ő indulását a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is támogatja.

(Kiemelt kép: Demokratikus Koalíció)

 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.