Karácsony Gergely: Az adatok alapján nagyon úgy fest, hogy a hazai koronavírus-járvány elsősorban a kórházakban és kórházakból terjed

2020. május 9., 10:17

Szerző:

Bár a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, dolgozza ki ő a fővárosi élet újraindításának feltételeit, a főpolgármester szerint ez egyértelműen nem mehet a Budapestre vonatkozó részletes járványügyi adatok, elemzések, eredmények nélkül, amiket már kért is a kabinettől.

„Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk. Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester, részletesen levezetve, hogy az adatok alapján

nagyon úgy néz ki, hogy a magyarországi koronavírus-járvány „leginkább és elsősorban” a kórházakban és a kórházakból terjed. 

Karácsony abból indul ki, hogy a kormány közlései alapján az elmúlt napokban sokkal több tesztet végeztek, mint korábban, de a regisztrált esetek száma közben egyáltalán nem nőtt. A korábbi nagyvállalati tesztelések is csak minimális fertőzöttséget mutattak. A SOTE által indított reprezentatív tesztelés adatai csak jövő héten lesznek nyilvánosak, de – írja Karácsony –, ennek alapján feltételezhetjük:

a lakosság átfertőződöttsége alacsony szintű lehet, viszont a kórházi ellátásban dolgozóké brutálisan magas, az összes fertőzött 15 százalékát ők adják.

Eközben az idősotthonokba és a hajléktalanszállókba is a kórházakból került át a fertőzés, írja Karácsony, aki idézi az Orbán-kormány egykori szociális ügyekért felelős helyettes államtitkárának cikkét, ami szerint, mielőtt kötelezővé nem tették a negatív koronavírus-teszteket a kórházból idősek otthonába kerülés/visszakerülés feltételeként

„százával kerültek ki kórházakból, kezelésekről olyan lakók, ellátottak, akik »behozták« a falak közé a vírust.”

Mit tudunk még? – kérdi Karácsony. Hogy a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. „Hogy miért, arra érdemi válasz azóta sincs. Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? Hiszen, ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést. Azokban a kórházakban, amelyekben az elmúlt években több száz ember halt meg kórházi fertőzés miatt.” – így a főpolgármester, megjegyzezve:

a kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban,

remélhetőleg egyszer ez is ki fog derülni. Az ország és Budapest újranyitása szempontjából „nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed.”