Karácsony Gergely: Kötelességünk megemlékezni a roma holokauszt áldozatairól

A főpolgármester szerint a gyűlöletre elfogadás és összetartás a válasz.

2021. augusztus 2., 13:44

Szerző:

Augusztus másodika a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, melynek alkalmából tematikus emléknapot tartunk a 168 oldalán. A második világháború során végbement népirtásról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megemlékezett.

„Magyarországon sok ezer embert hurcoltak el otthonából, szakítottak el szeretteitől csupán roma származása miatt. Ezeknek az embereknek a legkegyetlenebb bánásmód jutott: haláltáborokba vitték őket, ahol embertelen körülmények között várt rájuk a halál” 

– kezdte bejegyzését az LMP-MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje, aki szerinte szerint kötelességünk ma megemlékezni róluk. A főpolgármester továbbá kijelentette: kötelességünk kiállni mindenkiért, aki valaha, valamikor a rasszizmus, a gyűlölet áldozatává vált. „Tévedünk, ha azt gondoljuk, ezek az eszmék a régmúlt pusztító gondolatai, és többé nem bánthatnak miattuk senkit.” Karácsony Gergely szerint a gyűlöletre csakis elfogadással, a kirekesztésre pedig összetartással kell felelnünk, mert ez az ország mindannyiunk közös otthona.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.