Karácsony Gergely: Kötelességünk megemlékezni a roma holokauszt áldozatairól

A főpolgármester szerint a gyűlöletre elfogadás és összetartás a válasz.

2021. augusztus 2., 13:44

Szerző:

Augusztus másodika a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, melynek alkalmából tematikus emléknapot tartunk a 168 oldalán. A második világháború során végbement népirtásról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megemlékezett.

„Magyarországon sok ezer embert hurcoltak el otthonából, szakítottak el szeretteitől csupán roma származása miatt. Ezeknek az embereknek a legkegyetlenebb bánásmód jutott: haláltáborokba vitték őket, ahol embertelen körülmények között várt rájuk a halál” 

– kezdte bejegyzését az LMP-MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje, aki szerinte szerint kötelességünk ma megemlékezni róluk. A főpolgármester továbbá kijelentette: kötelességünk kiállni mindenkiért, aki valaha, valamikor a rasszizmus, a gyűlölet áldozatává vált. „Tévedünk, ha azt gondoljuk, ezek az eszmék a régmúlt pusztító gondolatai, és többé nem bánthatnak miattuk senkit.” Karácsony Gergely szerint a gyűlöletre csakis elfogadással, a kirekesztésre pedig összetartással kell felelnünk, mert ez az ország mindannyiunk közös otthona.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)