Karácsony Gergely: félnek a kínai vakcinával oltottak

Elindult a főváros ingyenes antitest-vizsgálata, ahol a budapestiek őszintén vallottak a félelmükről a főpolgármesternek.

2021. július 6., 10:08

Szerző:

A főpolgármester szerint sokan, akik a kínai vakcinát kapták, kétségbe vannak esve, és nem mernek találkozni az unokáikkal, a családtagjaikkal és a barátaikkal, mert félnek. Hétfőn startolt el és péntekig tart a Fővárosi Önkormányzat a Facebookon múlt hét szerdán beharangozott antitest-vizsgálata. Karácsony Gergely az első napon kilátogatott a Városháza térre, majd a közösségi oldalán számolt be róla, hogy mennyire félnek az emberek, mert nem bíznak a kínai Sinopharm-vakcina hatékonyságában. 

A főváros vezetése azután döntött úgy, hogy 19 ezer ingyenes antigén-teszttel segíti az aggódó családokat, hogy egyre többen panaszkodtak arról: hiába vették fel a Sinopharm-oltást, túl alacsony volt, vagy egyáltalán nem is mutatták ki a szervezetükben a vírus elleni antitesteket. A főpolgármester szerint azért kell az ingyenes teszt, mert egy komolyabb antitest-vizsgálat több tízezer forint, amit saját zsebből kellett kifizetnie azoknak, akik követve a híreket, aggódni kezdtek, hogy esetleg nekik sem volt hatásos a kínai oltás. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az új szabályok szerint már nem kötelező a maszk használata, sőt, a korábban védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatások is elérhetőek mindenki számára. Ezzel a szabadsággal azonban sokan nem tudnak élni.

„Sok honfitársunk, aki megbízott a kormányban, megbízott a szakemberekben és kérte a Sinopharm-vakcinát, a vizsgálatok alapján most semmilyen védettséggel nem rendelkezik”
 
– írta posztjában Karácsony Gergely.
 

A Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitest-szint vizsgálat a Városháza Parkban 2021.július 5-én. Fotó: Dimény András / 168.hu

Szerinte a kormány mintha észre sem venné, mi folyik azokban az országokban, ahol szintén a kínai vakcinával oltottak. „Van, ahol harmadik adagot, van, ahol másik típusú vakcinát adtak az embereknek. Mindenhol keresik a megoldásokat, segíteni akarnak!” Hozzátette: a magyar kormány azzal, hogy nem tesz ingyenessé az antitest-vizsgálatot, cserben hagyja az embereket, holott semmi oka hátradőlni a döntéshozóknak. Kiemelte azt is: az új variánsok miatt már több országban, több városban korlátozásokat kellett bevezetni.

A főváros múlt hét szerdán harangozta be, hogy ingyenes tesztekkel támogatja a 60 év feletti budapestieket. A bejelentés után pedig már egy órával látszott, hogy hatalmas az érdeklődés a kezdeményezés iránt: egy óra alatt ezer ember regisztrált a koronavirus.budapest.hu oldalon. Karácsony szerint ebből is látszik, hogy van igény a vizsgálatra. Ezen az oldalon azt írták, a 19 ezer tesztből 18 ezer esetben a mintavételek a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben lesznek.  A teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.


A Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitest-szint vizsgálat a Városháza Parkban 2021.július 5-én. Fotó: Dimény András / 168.hu
 
Korábban írtunk róla, hogy a Karácsony Gergely-féle antigén-tesztekből a fideszes vezetésű XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek végül nem kértek. Akkor a főpolgármester remélte, hogy az álláspontjukat felülvizsgálják, de nem így történt. ”A kormánynak pedig kötelessége lenne előállni valami tervvel azzal kapcsolatban, hogy mit kíván tenni ezzel a sokezer emberrel, akik jogosan aggódnak a biztonságukért, az egészségükért“ – hangsúlyozta Karácsony Gergely. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitest-szint vizsgálaton a Városháza Parkban 2021. július 5-én. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)