A fideszes kerületek nem kértek a főváros ingyenes antitest-vizsgálati lehetőségéből

Egy óra alatt elfogytak a helyek a főváros ingyenes antitest-vizsgálatára.

2021. július 2., 10:45

Szerző:

Alig egy óra alatt ezren jelentkeztek ingyenes antitest-vizsgálatra a fővárosi regisztrációs felületen – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. Karácsony még szerdán jelezte, hogy napokon belül megnyitnak egy regisztrációs felületet, amelyen keresztül ingyenes antitest vizsgálatot biztosítanak a 60 évnél idősebb budapestieknek.

„Az első szűrési program elképesztő gyorsan be is telt, ez bizonyítéka annak, milyen sok embert érint, milyen sokakat érdekel, eredményezett-e valódi védettséget az oltás, különös tekintettel az időseknek beadott kínai vakcinára” – írta Karácsony Gergely, hozzátéve: szerinte a nagy érdeklődés azt is mutatja, hogy nem volt igazuk a fővárosi fideszes ellenzéki képviselőknek, akik a tulajdonosi bizottság ülésén nem támogatták az antitest-szűrések beszerzését.

Mint a főpolgármester írja, a nagy érdeklődés miatt azon dolgoznak, hogy kibővíthessék a kapacitásaikat. Továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövő hét elején újabb regisztrációs helyeket nyithatnak meg az ingyenes antitest-szűrésekre. A közlemény szerint a főváros emellett 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak, így azokban a kerületekben, ahol a polgármesterek kérték, a budapestieknek módja lesz a fővárosihoz hasonló ingyenes antitest-vizsgálatra a következő napokban.

„Csak remélni tudom, hogy a XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei is felülvizsgálják majd eddig elutasító álláspontjukat, hiszen

a politikai megfelelési kényszer nem lehet fontosabb az oltásnál, az idős honfitársaink biztonságának, egészségének garantálásánál”

– tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint nincs igaza Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormánynak, a védettséget nem akkor kell vizsgálni, amikor a járványhelyzet úgy alakul, hanem éppen előtte.

„Akkor lehet, már késő lesz, különösen a világszerte terjedő delta variánsra figyelemmel. És az a kormány, amely eddig rendszeresen hagyta figyelmen kívül a szakmai véleményeket, javaslatokat, amelyik nettó politikai propagandát csinált az oltásokból, most, amikor sok ezer idős ember aggódik, jelent-e számukra valódi védettséget a kínai vakcina, most a kormány nem bújhat gyáván a gyógyszergyártók szoknyája mögé. A kormánynak vállalnia kell a cselekvés felelősségét, és intézkednie kell mihamarabb, hogy akiknél nem eredményezett védettséget a kínai oltás, azok kaphassanak valóban hatékony vakcinát. Az ország tele van kék plakátokkal: az oltás életet ment. Igaz. De ideje ezt kiegészíteni: a harmadik oltás életet ment” – zárta a főpolgármester.

 
 
Karácsony Gergely szakmai vizsgálatokra hivatkozva arról írt szerdán, hogy a hatvan évnél idősebbek vállalhatatlanul nagy részénél a kínai vakcina nem termel kellő ellenanyagot, ezért látják szükségét az ingyenes antitest-vizsgálatoknak.
 
(Kiemelt kép illusztráció: Egészségügyi dolgozó páciensre vár a Fővárosi Önkormányzat ingyenes koronavírus-tesztelésén a Városháza téren 2021. február 18-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

2024. április 29., 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

2024. április 29., 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

2024. április 29., 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.