Karácsony Gergely: 5000-szeresére nőtt a lélegeztetőgép-bizniszben érintett cég profitja

A főpolgármester szerint, ha valaki látni akarja, hova tűnik a pénz, csak meg kell nézni a NER új luxusjachtját.

2021. július 30., 16:44

Szerző:

„A lélegeztető-bizniszben érintett, a kormány kegyeltjeihez köthető cég majdnem 5000-szeresére növelte a profitját, miközben a kormány nem hajlandó elszámolni a beszerzés körülményeivel, és azzal, hol a fenében porosodnak a súlyos milliárdokért megvásárolt gépek” – írta pénteki bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje szerint ha valaki tudni szeretné, hogy hova tűnik ez a rengeteg „lenyúlt közpénz”, csak rá kell nézni Szijj László új jachtjára.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szíjj László, Magyarország nyolcadik leggazdagabb embere, aki számos állami közbeszerzéssel folyamatosan növeli vagyonát, lecserélte Lady MRD elnevezésű luxusjachtját, amin tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter is utazott

Karácsony Gergely a bejegyzésében arról is beszámolt, reméli, hogy a jachton hajózó miniszterek és államtitkárok nem az új járművön egyeztetnek majd arról: „hogyan vehetnek részt a Fidesz oligarchái Magyarország történetének legnagyobb értékű, 5000 milliárd forintos mutyijában, az autópályák eladásában.”

Budapest főpolgármestere szerint nem szabad hagyni, hogy Szíjj László és cége rávesse magát az autópályákra. Emiatt is kezdeményezett népszavazást, amelynek egyik kérdése épp az autópályák magánkézbe történő adásáról szól. „Nem fogom hagyni, hogy bármiféle jogi trükközéssel a kormány megakadályozza, hogy a népszavazás intézményét arra használjuk, amire való, gyűlöletkeltés és manipuláció helyett a közügyeink eldöntésére, és a jövőnk megvédésére” – zárta bejegyzését a politikus.

Péntek délután Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt, ahol elmondta, a kormány kérdéseit igen, az ő népszavazási kezdeményezéseit azonban nem engedte át a Választási Bizottság. Az indoklás szerint egyelőre azért nem tárgyalják a kormányéval azonos időben beadott kezdeményezést, mert azt magánszemélyként adta be a főpolgármester. Időközben azonban a honlapján már alá lehet írni a népszavazást támogató ívet.