A kormány kérdéseit igen, Karácsony Gergelyét nem engedte át a Választási Bizottság

Nem volt elég egy hét a döntésre. 

2021. július 30., 12:35

Szerző:

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak tájékoztatására hivatkozva sajtótájékoztatót tartott, amin azt mondta: egyelőre visszadobták az általa kezdeményezett népszavazási kérdéseket. Az indoklás szerint azért nem volt elég egy hét a döntésre, mert magánszemély nyújtotta be a népszavazást, és nem a kormány – jelentette ki Karácsony Gergely.

„Elkezdődött a jogi trükközés, hiszen milyen röhejes kifogás az, hogy azért nem tárgyalják az azonos időben beadott kezdeményezésemet, mert azt magánszemélyként tettem."

– írta a főpolgármester később a Facebookon

Ezeket a kérdéseket adta be az NVB-hez:  

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Budapest főpolgármestere elmondta, hogy bár nem ért véget az ülés, borítékolható, hogy a kormány által beadott kérdéseket viszont tovább fogja engedni az NVB. A 24.hu észrevette, hogy Karácsony Gergely honlapján már alá lehet írni a népszavazást támogató ívet, ugyanis ahhoz, hogy ki is lehessen majd írni az országos népszavazást, 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie a miniszterelnök-jelöltnek.

A 24.hu szerint a NVB döntése várható volt, miután a Népszavának már nyilatkoztak erről. Akkor azt mondták, hogy a kormány kérdései azért kerültek előnybe, mert Karácsony Gergely magánemberként adta be kérdéseit, és ilyenkor a benyújtást követően „öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart a NVI előtt 2021. július 30-án. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.