Szíjj Lászlónak nem volt elég a 42 méteres luxusjacht, vett egy 50 métereset is

87 milliós gumicsónak is tartozik hozzá.

2021. július 29., 15:25

Szerző:

Újabb máltai bejegyzésű luxusjachttal gazdagodott a kormányközeli elit Magyarországon – írja az Átlátszó. A lap szerint az 50 méter hosszú Seagull MRD tavaly készült Livornóban, máltai zászló alatt járja az Adriát, és a máltai nyilvántartás szerint ugyanaz a cég, az L&L Charter tulajdonolja, mint elhíresült elődjét, a Lady MRD luxusjachtot, amelyik csak 42 méter hosszú, és szintén az olasz Benetti gyárban készült.

Az L&L Charter nevű máltai offshore cégről tavaly derült ki, hogy  tulajdonosa nem más, mint Szíjj László kormányközeli üzletember. Az Átlátszó azt írja, hogy a Seagull MRD-ről viszonylag kevés információ lelhető fel az interneten. Annyit tudni róla, hogy a közel 50 méteres jacht, súlya 499 tonna, a hajótest acélból és alumíniumból készült, és 3 szintje van. Az ismeretlen, hogy hány kabinja van, azokban hány vendég fér el, és mekkora személyzet szolgálja az utasok kényelmét. Az ára sem érhető el nyilvánosan.

A tényfeltáró portál egy hasonló típussal érzékelteti, milyen lehet a legújabb NER-jacht. Az AJ modellben 5 kabin, és a 8 fős személyzetnek 6 kabin áll rendelkezésére, egy ilyen hajó tavaly talált új gazdára, aki több mint 10 és fél milliárd forintot fizetett érte. A lap szerint valószínűleg ennél drágább lehetett a vadonatúj, 2020-as évjáratú Seagull MRD. Az Átlátszó azt is írja, a hajóhoz egy 11 méteres Pirelli gumicsónak is tartozik, ami önmagában 87 millió forintot kóstál. 

Szíjj László egyébként tavaly óta árulja a Lady MRD luxusjachtot 16 millió euróért, azaz nagyjából hatmilliárd forintért. Úgy tűnik, hogy azóta sem tudtak megszabadulni tőle, az ára ugyanis most már 14 millió euróra csökkent – vagyis valamivel több mint 5 milliárd forint. A hajót bérelni is lehet, 76 ezer euróért egy hétre, ami nagyjából 62 millió forint.

Szíjj László vagyonát a Forbes 2019-ben 207,4 milliárd forintra becsülte, amivel akkor Magyarország negyedik leggazdagabb embere lehetett. Szíjj László neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy az ő jachtján tart rendszeresen eseményeket a magyar politikai elit. Tavaly Szijjártó Pétert külügyminisztert és családját buktatták le, amint épp a Lady MRD-en tartózkodott, miközben azt a közösségi oldalán azt kamuzta, hogy dolgozik az irodájában. A Lady MRD luxusjachtról itt írtunk részletesen. 

(Kiemelt kép: Azimut Yachts Croatia by Navis Marine Facebook-oldal)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.