Karácsony aláírta a klímastratégiáról szóló rendeletet

A főpolgármester tudatta azt is, hogy elkészült a Radó Dezső Terv, a főváros zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterve.

2021. április 3., 17:18

Szerző:

Karácsony Gergely a héten aláírta a főváros klímastratégiájáról szóló rendeletet – erről maga a főpolgármester számolt be a Facebook-oldalán. Mint írta, a klímastratégia célja, hogy érdemben csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, és mérsékeljék a klímaváltozás hatásait.

A főpolgármester arról is írt, hogy elkészült a Radó Dezső terv, amely a jövőben vezérelvként szolgál a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozásakor.

„A járvány rengeteg káros hatása mellett arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem élhetünk úgy tovább, ahogyan eddig tettük (…), elsődleges szempont lesz minden beruházás és projekt során, hogy védjük a környezetet, a meglévő zöldfelületeket” – írta Karácsony.

A klímastratégiáról a Telex azt írta: vállalása, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökken Budapesten az üvegházhatású gázok kibocsájtása, erre 1500 milliárdos programot dolgoztak ki. A Radó Dezső terv pedig például olyan „alternatív temetkezési lehetőségeket is vizsgál, mint az emlékerdő”.

(Kiemelt kép: 168.hu/Merész Márton)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.