Kálmán Olga: Orbán Viktor politikusnak indult, azóta inkább Keresztapa lett

Úgy látja, az Orbán-kormány megmérgezte a társadalmat, de szerinte ez a folyamat még visszafordítható. Interjú.

2021. július 17., 12:00

Szerző:

Kálmán Olga több évtizedes újságírói karrierje után döntött úgy, hogy egy éles váltással a politikai életben folytatja a munkát, és 2019-ben belépett a Demokratikus Koalícióba, amelynek mostanra elnökségi tagja és országgyűlési képviselőjelöltje lett. A többi között erről, az előválasztásról és a jobbikos támogatottságról is kérdeztük. Azt is elárulta a 168-nak, mit tart az Orbán-kormány legnagyobb bűnének, és miben látja a Fidesz kommunikációs sikerét. 

Nagy múltú műsorvezetőként hogyan tud belehelyezkedni az ilyen szituációkba, amikor nem ön kérdez, hanem önt kérdezik?

Nem okoz gondot, sőt. Műsorvezetőként soha nem voltak előre megírt kérdéseim, hanem beszélgettem az emberekkel. Politikai újságíróként mindig arra törekedtem, hogy egy interaktív, valódi beszélgetés alakuljon ki köztem és a vendégeim között. Most maximum annyi lehet a szokatlan, hogy a nyitókérdést más teszi fel és nem én, de ennyi, ennél nem több.

Viszont most mégiscsak önt próbálják provokálni az újságírók, és nem ön provokál.

Nem baj, próbálkozni lehet.

Korábban médiaszereplőként objektív szerepből, kívülről figyelte az eseményeket. Most a pártpolitikából, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjaként jelenik meg a közéletben.

Ettől még az ember a valóságot objektíven látja.

De pártatlan már nem lehet.

Nem is vagyok pártatlan, hiszen egy párthoz csatlakoztam. De ettől még a valóságlátásom nem változott meg. Nyilván teljesen mást jelent újságíróként pártatlannak lenni, és ahogy mondta, teljesen más egy aktív pártpolitikus léte és szerepe. Ami kritikát érdemel, az újságírótól és pártpolitikustól is megérdemli azt. Valljuk be, a jelenlegi kormány ténykedése szép számmal ad okot a kritikára.

Mi volt az elsődleges célja, amikor politikai pályára váltott?

A főpolgármesteri előválasztás után döntenem kellett, hogyan tovább. Megismertem a DK közösségének tagjait, akikkel két hétig együtt kampányoltunk. Nagyon pozitív élmény volt. Ott eldőlt, hogy ehhez a közösséghez akarok tartozni, itt jól érzem magam, mert ezzel a közösséggel jó együtt dolgozni. Amit ők képviselnek, azt képviselem én is. Közös célunk van: változtatni akarunk az ország helyzetén. Az pedig egyértelmű volt számomra, hogy ezt otthonról a fotelből bekiabálva nem lehet csinálni. Privát újságírói életemet éltem már akkor, nem televízióban dolgoztam, úgyhogy az volt a kérdés, hogy azt akarom csinálni tovább, vagy akár aktív részese is lehetek az ellenzéki politizálásnak. Ha csak egy pár ember hitt volna a jóra való törekvésemben, akkor sem bocsátottam volna meg magamnak, ha nem szállok be az ellenzéki politikába.

Ahhoz, hogy ezt a szerepet vállalja, azonnal a DK-t érezte a legalkalmasabb közegnek, vagy vacilált?

Ez egy percig sem volt kérdés. A főpolgármesteri választáson is a DK ajánlásával indultam, utána fogalmazódtak meg bennem a politikus ambíciók. Nem is merült fel más párt.

Érzi valaha hátrányát ennek a médiamúltnak a politikusi pályán?

Nagyon kedvesen fogadnak az emberek, de sokan kérdezik, hogy mikor láthatnak újra a TV-ben. Sokan vannak, akik vissza várnak az Egyenes Beszédbe. Mindig elmondom, hogy a politikusi utamról nem akarok visszakanyarodni. Nagyon komolyan gondolom a politizálást, mondjuk mindig mindent komolyan gondolok, amibe belefogok.

Ön Budapest 4. számú választókörzetében indul országgyűlési képviselőjelöltként az előválasztáson. Milyen hangulatú kampányra számít?

Vigyáznunk kell egymásra. Az előválasztás egy fontos, demokratikus intézménye a választási folyamatnak, a célunk pedig közös: egy élhetőbb ország érdekében szeretnénk valami nagyon jó dolgot csinálni. Ennek az egyik állomása, hogy a választásokon le kell győzni a Fidesz jelöltjeit. Ehhez viszont először egymással is meg kell magunkat mérettetni, amiben a választók segítségét kérjük. Attól tényleg nagyon szigorúan tartózkodnia kell mindenkinek, hogy az előválasztási kampány ellenzéki oldalon egymásról szóljon.

Májusban Gulyás Márton a Partizán csatornáján szervezett egy előválasztási vitát, amelyen a 4. választókörzetből a Momentum jelöltje, Berg Dániel, illetve a Párbeszéd jelöltje, Tordai Bence vett részt. Ön nem jelent meg arra hivatkozva, hogy a pártok közös megegyezése alapján csak július 26-tól lehet hivatalos előválasztási vitákat tartani. A sajtóban elég nagy visszhangja volt ennek a döntésének. Megbánta azóta?

Dehogy. Ez egy közös megmérettetés, és közösen hozzuk a játékszabályokat. Ha ezeket a szabályokat mi magunk megszegjük, ráadásul ennyire az elején, akkor az nagyon nagy baj. Az Országos Előválasztási Bizottság nem valami felettes szerv, hanem a hat párt delegáltjai alkotják. A delegáltak és a pártelnökök is megerősítették, hogy minden vita július 26. után lesz. Ezt a döntést azóta sem oldotta fel senki. Annak idején Gulyás Mártonnak is elmondtam, hogy bizonyára azt hiszik majd, nem merek vitázni. Viszont, aki engem ismer, pontosan tudja, erről szó sincs, de a szabályokat soha nem fogom megszegni.Fotó: Dimény András / 168.hu

Akkor miért lehetséges, hogy Berg Dániel és Tordai Bence ennek a megegyezésnek a tudatában mégis megjelentek a vitán?

Berg Dániel is lemondta először a vitát a bizottság és a pártelnökök döntésére hivatkozva. A vita előtti napon megint összeült az OEVB, kinyitották a kérdést, de nem döntöttek máshogy. Tordai Bencéék úgy értelmezhették, hogyha ez már felmerült, akkor szabad vitázni. Július 26-ától jelentkeznek be hivatalosan a jelöltek, a májusi Partizán vita idején még annyi volt a biztos, hogy júliusig nagyon sok minden változhat. Azóta az élet is engem igazolt: Berg Dániel visszalépett Tordai Bence javára. Ennek a vitának így nem volt sok értelme. Amikor hármunkat meghívott a Partizán, még volt egy jobbikos jelölt is. A Jobbik azóta úgy döntött, hogy mégsem indít senkit, hanem engem támogat. Májusban azt se tudhattuk még, lesznek-e civil jelöltek. Valószínűleg igen. Miért csapjuk be a választókat, hogy közülünk választhatnak, amikor a forgatókönyv még nincs is kész?

Tehát július 26. után ön is meg fog jelenni ezeken a vitákon?

Természetesen. Ha lesz vita tisztességes feltételek között, ahhoz mindig ragaszkodni fogok. Ha hivatalosan megvannak a jelöltek, akkor mind legyenek ott a vitán. Tényleg nem érdekelt májusban, ha azt mondják, hogy megfutamodtam a vita elől, egyszerűen a közös játékszabályokat én biztos, hogy nem fogom megszegni. Július 26. után, ha megvannak a biztos jelöltek, lehet vitázni.

A Republicon áprilisi felmérése szerint ön a legnépszerűbb jelölt a körzetben. Mi lehet ennek az oka?

A felmérés nem a miértekről szólt. A miértekre inkább a személyes találkozások és beszélgetések alapján tudok gondolni. Az emberek azt szokták mondani nekem, hogy ugyanazt várják tőlem politikusként, mint műsorvezetőként: ne rettenjek meg a feladattól, munkától, érezzek bele dolgokba. Politikusként ugyanúgy elvárják tőlem az igazság képviseletét, mint korábban műsorvezetőként. Megszokták, hogy egy adott témában addig nem nyugszom, míg ki nem derül az igazság.

Győzelem esetén milyen konkrét problémákra fog fókuszálni a II.-III. kerületekben?

Ez a körzet, csakúgy mint számtalan más körzet a Fidesz jóvoltából szét van szabdalva. Hiába tartozik közigazgatásilag ide például a Széll Kálmán tér, de azt másik választókerülethez csatolták. Körzetemhez, a 4-es számú választókörzethez a II. és a III. kerület egy része tartozik. Ezen kívül maga a II. kerület is speciálisnak mondható kertvárosi jellege miatt. Itt élek, pontosan tudom, hogy a legnagyobb problémánk a közlekedés. A munkahelyek nagy százalékban nem itt vannak, hanem a belvárosban. A gyermekemet a III. kerületbe viszem iskolába, ez légvonalban mindössze 5-6 kilométer lenne. Azonban csak a Kolosy tér felé tudunk kerülni, és eljutni a Bécsi útra.

Mi a megoldás?

Az M0-ás elkerülő út. A Fidesz valami furcsa perverzió okán ha fát és erdőt lát, akkor egy dolog jut eszébe: a láncfűrész. Nagyon komoly lakossági tiltakozás után álltak csak el az erdő legyalulásától, viszont az M0-ás elkerülő még mindig nem épült meg. Ez csupán szándék kérdése. Az utat meg kell építeni, de mindenféle környezetrombolás nélkül. A másik probléma az egészségügyi ellátás kérdése. Itt, 10 milliárd forint volt már betervezve a szakrendelők megépítésére és bővítésére, és egyszer csak januárban a Magyar Közlönyből tudtuk meg, hogy ki lett húzva ez a tétel. Pedig annak idején maga Varga Mihály jelentette be, hogy ennyit kap a két kerület. Ezeket a pénzeket követeljük vissza.

Ami még nagyon fontos, és ez országos probléma, az az akadálymentesítés. Amikor ebben a városban élve kismamaként babakocsival próbáltam közlekedni, volt, hogy egy postára sem jutottam be. A HÉV vonalán a szerelvények sincsenek akadálymentesítve, pedig ezek nem megoldhatatlan problémák. Erre mindig vannak uniós pénzek, csak a szándék hiányzik. Agyrém, hogy 2021-ben még csak vágy, hogy egy kismama egy babakocsival fel tudjon szállni a HÉV-re. Az agy nélküli pénzszórást látjuk az egyik oldalon, miközben nekünk hétköznapi állampolgároknak a mindennapi életünk minden szempontból meg van keserítve. Tőlem nőjön minden bokorban stadion, ha már az életünk minden más területe rendben van. De amíg nincs rendben, addig ne szórják a pénzünket. Egy percnyi kétségem nincs afelől, hogy miért nem például az oktatásba forgatja az Orbán-kormány a pénzt.

És miért?

Mert a nagy beruházásból lehet sokat lopni.

Miben változott meg Orbán Viktor 2010 óta?

Orbán Viktor és haverjai megérezték a pénz és a hatalom szagát. Ebben az országban minden az ő haverjairól, családtagjairól szól. Nincs a turizmusnak olyan szelete, olyan kastély, építőipari vállalkozás, ami nem a családhoz és a haverokhoz kötődne. Itt már nincs piaci verseny.  Ezek a vállakozók, az Orbán körüli oligarchák nem saját jogon lettek azok, akik. Azt nekem senki ne magyarázza, hogy Mészáros Lőrinc tényleg annyira tehetséges építőipari vállalkozó, hogy 8-10 éven belül a világ leggazdagabbjai közé küzdötte fel magát. Ha ezt piaci alapon tette volna meg, akkor tényleg az egész világ a csodájára járna, de a cimbora általi közpénzből való nyerészkedés nem egy piaci karrier. A pálfordulás enyhe kifejezés arra, ami Orbán Viktorral a rendszerváltás óta történt. Politikusnak indult, azóta inkább Keresztapa lett.

Miben látja a jelenlegi Orbán-kormány legnagyobb bűnét?

Megmérgezte a társadalmat.

Mivel?

Hazugságpropagandával és agymosással.

Ez visszafordítható?

Persze. A társadalom ki fogja heverni, igaz, nagyon mélyről kell visszajönni. Érdemes megnézni a közösségi médiában a különböző posztok alatti kommenteket, vagy egy-egy sajtóterméket, internetes újságot. Borzasztó az a gát nélküli gyűlölködés, ahogy az emberek egymásnak esnek az információhiány és a hazugság–propaganda eredményeként.Fotó: Dimény András / 168.hu

Mik a módszerek ennek a folyamatnak a visszafordítására?

Nem kell hazudni.

Ha 2022-ben nyer az ellenzéki koalíció, számíthatnak a választók elszámoltatásra?

Mindenképpen, hiszen a bűn az bűn.

A Momentum korábban megfogalmazott egy részletes elszámoltatási tervet. A DK-nak mi a konkrét álláspontja?

A hat ellenzéki párt közös kormányzásra, így közös kormányprogramra készül, azon belül legfőképpen az ország építésére. A közös kormányzásnak egy eleme csak az elszámoltatás. Ez nem bosszúvágyból, politikai revansból fog megtörténni, hanem mert lopni bűn. A közpénzekkel jelenleg nem éppen gondos gazdaként bánnak. A jog ismeri a hűtlen kezelést a civil életben is. Ha egy civil embernek ezért büntetés jár, akkor egy kormányt mi mentesít? Ez nem maradhat büntetlenül.

Mondhatjuk, hogy az ellenzéki szövetség két legnagyobb pártja, ugyanakkor szakmapolitikailag két ellentétes pólusa a DK és a Jobbik. Sok kritika éri a Jobbikot amiatt hogy több körzetben is beállnak a DK jelöltje mögé, például a 4. választókerületben is Önt támogatják. Mit reagál ezekre a kritikákra?

Ez egy hatos szövetség, hat párt együttműködéséről beszélünk. Ha előre megegyeztünk volna, hogy melyik választókerületben kit indítunk közös jelöltként, akkor az lett volna a kritika tárgya, hogy miért mi döntjük el. Pontosan ezért szervezzük az előválasztást. A közös cél Orbán Viktor kormányának megbuktatása, mert ez az ország többet és jobbat érdemel. Ennek érdekében el kell ismerni, ha egy másik párt jelöltjének nagyobb esélye van a Fidesz jelöltjével szemben, és azt az ellenzéki jelöltet kell támogatni. Most még nem arról van szó, hogy a DK és a Jobbik mit képvisel például a határontúli magyarok szavazati jogáról, vagy bármely más szakmapolitikai kérdésről. Az előválasztás és a másik párt esélyesebb jelöltjének támogatása a közös célról szól.

Tehát a jelölt személye és esélyei a fő szempontok.

Abszolút. Az előválasztás arról szól, hogy derüljön ki mind a 106 választókörzetben, hogy ki az az egy ellenzéki jelölt, akinek legnagyobb esélye van legyőzni a Fidesz jelöltjét 2022-ben. Most már nincs olyan párt a szövetségben, amelyik valamely választókörzetben ne támogatná egy másik párt jelöltjét.

A koalíciós kormányon azonban az alapvető nézetbeli és ideológiai különbségeket is meg kell majd oldani. Mit szól például ahhoz, hogy a Jobbik megszavazta a pedofíliaellenes törvénycsomagot?

Jakab Péter már világosan nyilatkozott erről. A Fidesz egy aljas csapdahelyzetet állított fel. Ki ne értene egyet azzal, hogy azokat a bűnözőket, akik ártatlan és védtelen gyermekek lelkét teszik tönkre egy életre, nagyon szigorúan meg kell büntetni? Csak közben a Fidesz jóvoltából ez egy homofób törvény lett. Nyilván nagy volt a dilemma a Jobbik részéről, nyilvánosan ki is jelentették, hogy a pedofilok minél szigorúbb büntetésére igent mondanak, viszont a kormányváltás után ezt a törvényt meg kell semmisíteni.  

Hiszi, hogy ez valóban meg fog történni?

Igen, ebben egészen biztos vagyok.

Zuglóban minden párt az MSZP-s Tóth Csabát támogatja, a Momentum viszont Hadházy Ákost indította a körzetben. Hogyan hat az ottani helyzet az ellenzéki szövetség megítélésére?

Tóth Csaba többször bizonyított: képes legyőzni a Fidesz jelöljét. Még most kell lejátszani a meccseket, így 2022-ben azok tudnak majd indulni, akik sokkal nagyobb eséllyel győzik le a Fidesz jelöltjét. Az elenzéki pártok nagy többsége Tóth Csabát tartja erre alkalmasnak.Fotó: Dimény András / 168.hu

De Tóth Csaba nevével kapcsolatban a sajtóban többször is felmerültek már korrupciós ügyek.

A legfontosabb, hogy mind a 106 körzetben legyen egy olyan jelölt, aki nagy eséllyel áll a rajtkőhöz a kormánypárti jelölttel szemben. A vitákat most kell elintézni, így az előválasztás után teljesen tiszta és egyszerű lesz a kép: mindenhol egy az eggyel szemben.

Még 2018-ban a Partizánban Gulyás Mártonnak szó szerint azt nyilatkozta, hogy a Fidesz azért sikeresebb, mint a mostani ellenzék, mert már ellenzékből is jobban tudták tematizálni a közéletet, kormányon meg pláne. Ekkor Ön még nem tört politikusi babérokra. Most az ellenzék tagjaként ugyanígy gondolja?

Tisztázzuk: ez van, de ettől még nem jó, hogy így van. A Fidesz szándékosan és a saját maga céljainak megfelelően jól kitalálva tematizálta a közéletet már ellenzékből is. Kommunikációs csapdahelyzeteket teremt, például most a homofób törvénnyel is. Egyértelmű volt, hogy a lakájmédia azt fogja harsogni, hogy a pedofilokat védelmezi az ellenzék, mert nem szavazta meg a törvényt. A Fidesznek az a taktikája, hogy feldob egy témát, ezzel meghatározza a közbeszédet. Végül arról beszél mindenki, amiről a Fidesz akar. Ennek következtében sokkal kevesebb szó esik mondjuk a kínai egyetemről, vagy arról, hogy milyen szégyenlistára került fel Orbán Viktor egyedüli európai vezetőként, mint aki lábbal tiporja a sajtószabadságot. Ha megnézzük a kormány médiatúlsúlyát, kormányon pláne úgy kommunikál, ahogy csak akar. Az ellenzéknek pedig az a dolga, hogy ne hagyja elterelni a figyelmet az igazán fontos kérdésekről.

Mégis azt mondta, hogy ez a metódus sikeres. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéknek is ezt kellene csinálnia?

Nem. Orbán Viktor hadvezér módjára számolja ki a különböző lépéseket. Az, hogy jobban csinálja, nem azt jelenti, hogy jó, ha ezt csinálja.

De akkor erre mi a megoldás?

Kormányváltás után a hazugsággyárat fel kell számolni. Újságírás kell, nem propaganda. Igazság kell, nem hazugság. Ez nem túl bonyolult.

Felveheti a versenyt az ellenzék ebben a küzdelemben?

Nem a versenyt kell felvenni, hanem a hazugsággyárat és a központi propagandát kell azonnal megszüntetni.

De ezt csak kormányról lehet.

Nyilván. Nem az ellenzéknek van közel 500 médiaterméket számláló agymosó birodalma. Ezekben a sjatótermékekben gátlástalanul hazudnak a kormány kénye-kedve szerint, ráadásul közpénzből.

Ez esetben hogyan lehetséges, hogy már ellenzékből is sikeresebb volt ebben a Fidesz?

Ellenzékben politikai kommunikációs sikerük volt. Bedobtak egy témát, és aki kormányon volt, muszáj volt válaszolnia. A Fidesz 2010 után ehhez egy hatalmas birodalmat épített. Érdemes megnézni a Riporterek Határok Nélkül listáját, amelyben a sajtószabadság ellenségeit vonultatják fel, és itt milyen társaságba került Orbán Viktor. Szégyen. Az Európai Parlamentbe bezzeg nem ment el a homofób törvényről vitázni. Milyen bátor tett közpénzből propagandával teleszórni az országot. De amikor meg kéne védeni a törvényét, azt már nem vállalja.

Ha jól értem tehát, 2022 után az egyoldalú tematizálás megszüntetése is az elsődleges célok között lesz.

Ez még ennél is egyszerűbb. A kormányváltás után ennek a hazugsággyárnak vége lesz. Nem lesz központi propaganda. Nem mérgezzük tovább a lelkeket. A hazugok eltűnnek a hatalomból.

(Kiemelt kép: Kálmán Olga interjút ad a 168-nak. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.