Kiberbűnözésre szakosodott amerikaiak leplezték le a gyermekpornóval vádolt perui magyar nagykövetet

2020. február 11., 16:00

Szerző:

Hosszú ideje titokban figyelte egy amerikai, kiberbűnözésre szakosodott szerv a gyermekpornográfiával megvádolt Kaleta Gábor online tevékenységét Peruban, miután egy nemzetközi pedofilhálózat felderítésekor a magyar nagykövet is képbe került - írja az Index kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Külügyminisztérium sajtótájékoztatója az ukrán helyzet A Külügyminisztérium sajtótájékoztatója az ukrán helyzet
Fotó: Koszticsák Szilárd

A portál értesülései szerint a titokban folytatott nyomozás eredményéről 2019 tavaszán az amerikai szerv a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó polgári titkosszolgálatot, az Információs Hivatalt (IH) mint partnerszolgálatot értesítette. A titkos amerikai nyomozás összefügghetett egy Európát is érintő üggyel.

Az amerikaiak nagyon sokáig figyelték Kaletát, és mire tájékoztatták a magyar titkosszolgálatot, már gyakorlatilag teljesen felderítették az ügyet. Ez az Index szerint azt jelenti, hogy a külföldi társszerv ekkor már bőven elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a magyar hatóságok nyílt eljárást folytathassanak, meggyanúsítsák Kaletát, és kezdeményezzék a letartóztatását. Az Index értesülései szerint Kaleta Gábor le is volt tartóztatva, de már szabadlábon védekezhet.

Bár az Index korábban azt írta, hogy a Terrorelhárítási Központ hozta Magyarországra Kaletát, azóta kiderült, hogy a perui magyar nagykövetet a külügyminisztérium alá tartozó Információs Hivatal munkatársai kísérték haza.

Az Index egy az ügyet „nem folyosói pletykákból” ismerő külügyi forrásra hivatkozva azt írja,

a Kaleta ügyét felderítő amerikaiak azt kérték, hogy a nagykövet elfogását a minisztérium ne hozza nyilvánosságra, mert a nemzetközi nyomozás érdekei ezt kívánták.

Az Index értesülései szerint a külügy amúgy sem tartotta volna a hátát egy ilyen ügybe keveredett diplomata miatt. Kaletát a hazahozása után megfosztották nagyköveti rangjától, átadták a magyar rendőrségnek, amelynek a külföldi társszerv bizonyítékai miatt már könnyű dolga volt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.