Kajabotrányok a magyar politikában: a söjtöri mandulás angolnától a Nobu masszírozott marháján át a 260 forintos somlói galuskáig

2019. január 9., 16:35

Szerző: Molnár Richárd

Ma már kicsit komikusan hat, hogy az állami hírügynökség 2001. március 26-án terjedelmes tudósításban számolt be arról, hogy Torgyán József, a Független Kisgazdapárt akkori elnöke egy debreceni csárdában dupla adag pacalpörköltet ebédelt két adag céklasalátával és három palacsintával, a pacal pedig annyira ízlett neki, „hogy a végén kenyérrel tisztára törölte a tányért”.

A tudósítás apropóját az adta, hogy Torgyánt ételmérgezéssel szállították kórházba, amelyből szerencsésen felépült. A volt agrárminiszter önéletrajzi könyvében, a halála előtt egy évvel kiadott „Száll a turul fészkére” című könyvében azonban azt állította, politikai ellenfelei többször is megpróbálták megmérgezni,

egy alkalommal baracklekváros palacsintával.

Torgyán ételmérgezése remek felütést adott a hazai politikai élet elkövetkező két évtizedének „gasztronómiai botrányaihoz”, amelyeket a Miniszterelnökség részére irreális árszínvonalú menzaétkeztetést biztosító, amúgy horrorárakon szolgáltató Gundel étterem ügye kapcsán érdemes felidéznünk. Ezek a botrányok azonban Torgyán után már egyáltalán nem az ételek minőségéről, sokkal inkább azok áráról, az étterem luxusfokáról vagy éppen az asztaltársaságról szóltak.

Abban az időben, amikor az ellenzékben lévő Fidesz még mélyen megvetette az evilági javakat és a nagypolgári életstílust, és folyamatosan revolverezte a jómódú Medgyessy Péter miniszterelnök miatt könnnyű célpontnak számító „luxusbaloldalt”, szinte atombombának számított a kezükben a híres söjtöri ebéd ügye. A Medgyessy-kormány 2003. október 18-án a Zala megyei Söjtörön, Deák Ferenc születésének 200 éves évfordulója alkalmából kihelyezett kormányülést tartott, azonban a miniszterek és a népes slepp étkeztetését nem tudták (vagy nem akarták) helyben megoldani.

Ezért a Miniszterelnöki Hivatal valamilyen titokzatos oknál fogva úgy döntött, hogy a Söjtörtől közúton 227 kilométerre lévő Budapestről, azon belül is az akkoriban a politikai és gazdasági elit egyik kedvenc találkozóhelyének számító Mágnáskert étteremből rendeltek ebédet.

Az alábbi menü jól jelzi, hogy a Mágnáskert kínálata messze túlmutatott a rántotthús-húsleves-hortobágyi palacsinta univerzumon:

  • mandulával töltött angolna
  • pácolt fogasfilé és fokhagymás parajjal tekert harcsa
  • erdei gombaleves kakukkfüves vadhúsgombóccal
  • házias borjúsült pirított borjúmájjal
  • Rigó Jancsi
  • gesztenyekupola
  • diós holdacska

Az ízletesnek hangzó menüsor egyébként végül 734 ezer forintba került, 100 fő részére, vagyis fejenként átlagban 7340 forintra jött ki egy fogyasztás, ami akkoriban sem számított horrorisztikus összegnek, bár kicsinek sem. Persze elképzelhető, hogy a Mágnáskert 2003-ban (a Gundel hasonlóan 2019-ben) sem a teljes árat fizettette ki, gondolva az illusztris vendégkörrel való kapcsolatára. A botrány viszont akkorára dagadt, hogy a baloldali kormányzat nem győzött magyarázkodni, a Miniszterelnöki Hivatal két dolgozója pedig írásbeli figyelmeztetést is kapott.

Habony Árpád, Németh Sándor és Andy Vajna (balról jobbra)
Fotó: Facebook/Juhász Péter

Az újabb gasztronómiai ügyek már a 2010-es évek második felére estek, amikor a NER-lovagok, a rendszer kedvezményezettjei, oligarchái és szürke eminenciásai elkezdték élvezni a felhalmozódott vagyonukat, és egyre kevésbé érdekelte őket az irigykedő nyilvánosság.

2016. december 22-én esett meg a magyar média váratlan csúcstalálkozója a Nobu nevű budapesti japán étteremben.

Bár elkattoghatnánk az étlap olyan tételein, mint a 10 dekánként 25 ezer forintba kerülő Wagyu marhasteak (a Japánban tenyésztett állat arról híres, hogy rendszeresen masszírozzák a testét), de az igazi meglepetést inkább az asztaltársaság jelentette.

Az Ibizán mulatozó kormányzati médiaguru, Habony Árpád és a miniszterelnök Facebook-oldalának kezelője, Kaminski Fanni éppen közös asztalnál falatozott, amikor észrevették, hogy Andy Vajna, a TV2 tulajdonosa és Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője is együtt vacsorázik. Tényleg puszta véletlen, hogy Habony éppen ott járt? És miről beszélgetett el végül az elvileg ellenzéki, független műsorokkal operáló ATV-t tulajdonló egyház vezetőjével? És mit keres egyáltalán Németh Sándor a fiatal feleségeket fogyasztgató, szivarozó kaszinókirállyal egy asztalnál? Válaszok ugyan nem születtek (bár az ATV rengeteg állami hirdetést kapott), de a Nobu-vacsora híre végül elhalványult.

És eljött a választást megelőző év, 2017, amely jobbról és balról is hozott egy-egy, igencsak túlfújt ügyet. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Index fényképekkel alátámasztott cikke szerint feleségével és egy ismeretlen párral ebédelt Rómában, az elegáns Hotel de Russie teraszán. Mivel Rogán akkori vagyonnyilatkozata szerint csak 446 ezer forintos megtakarítással, mellette 46 millió forintos tartozással rendelkezett,

és az ötcsillagos szállodában kivehető legolcsóbb kétfős szoba ára is 230 ezer forint volt egy éjszakára, az éttermi árak már nem verték ki a biztosítékot a közvéleményben.

Az étlap alapján egyébként sem voltak luxuskategóriás árban az ételek, báránysültet zöldségkörettel 38 euróért (12 ezer forint), homárt cukkinivel pedig 42 euróért (13 400 forint) lehetett ott enni, ami ilyen ételekért Budapesten is reális.

Rogán Antal ebédje Rómában
Fotó: Index/olvasó

Rogán ebédje előtt alig két hónappal azonban semmiféle irgalomban nem részesült a kormánypropaganda (és bizonyos baloldali médiakörök) részéről Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere, akkortájt a párt miniszterelnök-jelöltségére törő politikus, amikor vesztére beült Lengyel László politológussal az angyalföldi Kiskakukk étterembe.

Bár a kormánypropaganda következetesen „Budapest egyik legdrágább éttermeként”, illetve „luxusétteremként” hivatkozott az intézményre, az étlap alapján nehéz egy 3500 forintos vörösboros szarvaspörkölttel, vagy éppen 3800 forintos párolt káposztával tálalt libacommbal operáló éttermet a luxuskategóriába helyezni.

Igaz viszont, hogy a somlói galuska 1290 forint a Kiskakukkban, amellyel Orbánék 260 forintos somlóija nem versenyezhet...

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.