Jóval nagyobb lehet a drogosok száma, mint azt a felmérések mutatják

Mivel a kábítószerfogyasztást elítéli a közerkölcs, sokan nem vallják be, hogy már kipróbálták vagy rendszeresen használják a különböző szereket.

2023. május 19., 08:23

Szerző:

Ugyan a felmérések szerint Magyarországon stagnál a drogfogyasztók száma, ám a valós helyzet sokkal aggasztóbb - olvasható a Népszava pénteki cikkében. A lap szerint a szigorú drogtörvény és a szerhasználók elutasítottsága is szerepet játszik abban, hogy mind nagyobb a látencia, így egyre nehezebb mérni a valós tendenciákat.

Hazánkban négyévente készítenek felmérést a drogfogyasztási szokásokról és 2007 után azt tapasztalták a szakértők, hogy elkezdett romlani az „adatminőség”, azaz egyre többen nem válaszoltak, vagy feleltek, de állításaik között ellentmondást találtak – osztotta meg tapasztalatait Paksi Borbála, Az Országos Lakossági Adatfelvétel az Addiktológiai Problémákról című, a felnőtt lakosság körében közel húsz éve tartó kutatássorozat vezetője, a terület kutatója.

Magyarországon a drogfogyasztók jelentik a társadalomban a legelutasítottabb csoportot, egy felmérés szerint a lakosság 84 százaléka nem szeretné, ha egy kábítószeres lenne a szomszédja.

Sokan titkolni szeretnék, hogy fogyasztottak-e már drogot. Marihuánafogyasztás esetén, ami a legelterjedtebb tiltott szer hazánkban, a hagyományos kérdésekkel mért 6,7 százalékos kipróbálási arány helyett 16 százalékot becsülnek a szakértők, míg a szintetikus kannabinoidok esetén még nagyobb a különbség, ott 2,4 százalékról 22,4 százalékra ugrott a végeredmény.

Az ellentmondásos adatok és a nagy látencia miatt minden eddiginél fontosabbak lennének a droghelyzetről készülő kutatások, tanulmányok, csakhogy Paksi Borbála szerint egy ideje a szaktárca nem ad pénzt ezekre a kutatásokra. Nem csak a kutatásokra, hanem megelőzésre, és a segítőszolgálatok működtetésére is kevesebb jut – hangsúlyozta a Népszava cikkében a szakértő.

(Képünk illusztráció. Forrás: AFP)