Judith Sargentini: Az erkölcsi győzelem már megvan Orbán Viktor felett

2018. szeptember 10., 20:25

Szerző:

2019-ben befejezi az EP-képviselői pályafutását Judith Sargentini. A holland zöldpárti politikus nemrég jelentést készített a demokrácia és a jogállamiság helyzetéről Magyarországon, amelyről szerdán szavaz az Európai Parlament. Most – vette észre a hvg.hu – a Trouw-nak adott egy interjút, amelyben elárulja, hogy a Orbán Viktor és kormánya felett egy  győzelmet már aratott, a nevét viselő jelentés ugyanis az egyszerű többséget biztosan meg fogja kapni az EP-ben.

– Izgalmas lesz. Az erkölcsi győzelem már megvan, hiszen az egyszerű többség biztos. És hogy a kétharmad meglesz-e? Meglehet

– reméli a politikus. Ha a Sargentini-jelentés kétharmados többséggel fogadják el, az azt jelenti, hogy Magyarország ellen elindul a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, az EU nukleáris opciójaként ismert folyamat. Ez akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az állam- és kormányfőket tömörítő Európai  Tanácsban. Bár a Fidesz szerette volna, ha a szavazáson a tartózkodás is voksnak számít, az EP jogi szolgálata hétfőn úgy döntött, hogy nem fog annak számítani, ami növeli az esélyt, hogy a Sargentini-jelentést kétharmados többséggel fogadják el.

Fotó: Az EP zöldpárti frakciójának a honlapja

Az interjúban Judith Sargentini beszél arról is, hogy a 2019. május 26-26. közötti EP-választásokon már nem indul képviselőjelöltként, ami többé-kevésbé azt jelenti, hogy a nevét viselő jelentés az utolsó ügy, amelyről emlékezni fognak rá. Távozását azzal indokolja, hogy elege lett az eredménytelen vitákból, főleg ami a bevándorlás kérdését illeti.

A Sargentini-jelentésről egy nappal a szavazás előtt, kedd délután tartanak egy vitát az EP strasbourgi plenáris ülésén. Orbán Viktor hétperces felszólalásra kapott lehetőséget.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.