Jozef Rohác vallomásában azt állította, ő ölte meg Prisztás Józsefet

2018. szeptember 11., 12:14

Szerző:

Az Index megszerezte Jozef Roháč beismerő vallomásának teljes szövegét, amiben a szlovák bérgyilkos azt állítja, hogy ő ölte meg 1996 novemberében Prisztás Józsefet, és nem az a H. István, akit a bíróság jogerősen elítélt a gyilkosságért. A rendőrség nem hisz neki, mert több részletre nem tud választ adni, de vallomásában olyan részletekre is kitért, amelyek nem jelentek meg a sajtóban.

– Határozottan állítom, hogy Fenyő Jánost nem én öltem meg, valamint az Aranykéz utcában sem én robbantottam. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy teljesen ártatlan vagyok. A Prisztás József sérelmére elkövetett emberölést én követtem el

– mondta Jozef Roháč vallomásában idén augusztus 14-én.

Aranykéz/Fenyő - Életfogytiglanra ítélték első fokon Roh? Jozef Rohác
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Prisztás József megölése miatt tavaly májusban ítélték el H. Istvánt, Roháčnak nem volt köze a büntetőperhez. A vádlott elítélése után viszont küldött egy üzenetet a Hír TV-nek, hogy nem H. István ölte meg Prisztást, és tudja, ki a gyilkos. H. István ügyvédje perújítási kérelmet nyújtott be, a Kúria döntése értelmében pedig a rendőröknek ki kellett hallgatniuk Roháčot. A kihallgatáson, augusztus 14-én vallotta azt, hogy ő ölte meg a férfit.

Az Index összegyűjtötte azokat a részleteket a gyilkossággal kapcsolatban, amelyeket Roháč rosszul idézett fel. Ezek márpedig mind olyanok voltak, amikről akár a sajtóból is értesülhetett volna. Rosszul adta meg az időpontot és Prisztás autójának színét. Ezzel szemben viszont sok olyan részletről is tudott, amit nem ismerhetett meg a sajtóból. Elmondta, hogy mutatták meg neki a célpontot, és hogy jutott hozzá a pisztolyhoz és a biciklihez, amiről a lövést leadták.

– Lelőttem, hátulról fejbe lőttem. A lövedék hátulról hatolt be, egyet lőttem. Pontosan úgy jött ki a lépés, hogy folyamatos mozgásban voltam. Jobb kézzel lőttem le Prisztást. Esett előre a nyitott kocsi lépcsőjére, de azt, hogy pontosan hova esett, már nem láttam. Azt, hogy mi történt a holttestével, nem tudom. Nem vettem el semmit Prisztástól, egyenesen mentem tovább – vallotta a szlovák bérgyilkos.

Azt egyelőre nem tudni, miért vállalta magára a gyilkosságot a szlovák bérgyilkos.