Pótfelvételi: még nem maradt le semmiről

Augusztus 8. a jelentkezési határidő, augusztus 27-én hirdethetik ki a pótfelvételi eredményét. 

2021. július 29., 10:45

Szerző:

Augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – közölte Schanda Tamás ITM-államtitkár csütörtökön az MTI-vel. A pótfelvételin azok próbálhatnak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egy képzésre sem vettek fel, vagy idén nem is jelentkeztek sehová. A pótfelvételi eljárás során kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni – egyazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára ismertette, a jelentkezést legkésőbb augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni kell Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. A jelzett időpontig minden egyéb előírt dokumentumot fel kell tölteni. Az előkészületek során érdemes figyelni arra is, hogy a végső határidő munkaszüneti napra esik – jegyezte meg az államtitkár.

Kitért arra, a felsőoktatási intézmények a pótfelvételi hirdetményében jelzik, ha alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő. Ugyanitt közlik a vizsga időpontját is, az idő rövidsége miatt külön behívó levelet általában nem küldenek. A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki, ekkor dől el, kit vettek fel a pótfelvételiben az általa megjelölt képzésre. A már meghirdetett képzések esetében a ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározottnál, és általánosságban sem maradhat el az alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontos jogszabályi minimumtól.

A 2021. évi pótfelvételiben meghirdetett szakokról szóló tájékoztatás és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a felvi.hu honlapon olvashatók. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményüktől kapják meg augusztus 31-ig. Az általános eljárásban közel 102 ezren, a tavalyinál 11 százalékkal többen vettek részt, a jelentkezőknek pedig végül mintegy háromnegyedét vették fel valamilyen képzésre.

(Kiemelt kép: Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (b) és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán, 2021. július 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.