Jogtalanul elszakították újszülött gyermekétől, pert nyert az édesanya

A váratlan szülés után azonnal elválasztották az édesanyát koraszülött gyermekétől, majd napi kétszer fél óra látogatást engedélyeztek neki. Egy másik kórház szerint erre nem volt semmi szükség és most bíróság mondta ki, hogy az édesanyának joga van a csecsemőjével kapcsolatot tartani.

2022. december 29., 13:59

Szerző:

Precedensértékű ítélet született ügyfelünk, Heni ügyében, akitől jogtalanul elválasztották újszülött gyermekét a kórházban – adta hírül közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az eset azért is egyedülálló – írják –, mert tudomásuk szerint ez az első olyan ügy, ahol az Ítélőtábla jogerősen megállapította, hogy az édesanyának sérült a kapcsolattartási joga újszülött gyermekével, az indoklásban pedig kiemelték, hogy a fizikai kontaktus az alapja a kapcsolattartásnak és ettől fosztották meg az édesanyát.

Az édesanya történetéről a TASZ bővebben is beszámol a blogján.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.