Jogerősen megnyerte a TASZ Magyarország eddigi legnagyobb antidiszkriminációs perét

A bíróság a miskolci önkormányzatot marasztalta el a szegénytelepeken folytatott razziák miatt.

2019. május 9., 13:39

Szerző:

Másodfokon, jogerősen megnyerte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) azt a pert, amit a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben indítottak – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében a TASZ.

A jogvédők a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indították a pert még 2016 tavaszán, azután, hogy az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott, összevont hatósági razziákat. Az ombudsman felszólította a városvezetést, hogy azonnal vessen véget a razziáknak, ezt senki nem vette figyelembe, a jogvédők ezért a bírósághoz fordultak a miskolci romák jogainak érvényesítéséért, és közérdekű pert indítottak. Azt is kérték, hogy a bíróság mondja ki, hogy az önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései – amilyen az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás – és az azokhoz kapcsolódó retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Épül az új diósgyőri labdarúgó-stadion Az éppen épülő diósgyőri stadion 2017-ben, előtérben egy bontásra ítélt épület egy számozott utcában
Fotó: MTI/Vajda János

A Miskolci Törvényszék 2018. december 12-én kihirdetett elsőfokú ítélete szerint a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát. A bíróság a döntést a razziák és az egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, illetve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációjával indokolta. Az ítélet eltiltotta az alpereseket a jövőbeni hasonló jogsértésektől. 

Az önkormányzat és a rendészeti szerv fellebbeztek, a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla viszont a mai napon kihirdetett ítéletével teljes egészében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy a társadalmi feszültségeket az állam, az önkormányzat csak jogállami eszközökkel kezelheti. A miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt, ezért a tízmillió forintos közérdekű bírságot is helybenhagyta.

A mai ítéletről Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője azt mondta, hogy nagyon örülnek a döntésnek. A jogvédők bíznak abban, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat nem megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel fogja kezelni.