Jakab Péter „pszichés akadályoztatásáról” ír a Jobbik alelnöke egy kiszivárgott körlevélben

A Jobbik újabb vezető politikusa ment neki Jakab Péternek.

2022. június 5., 10:32

Szerző:

Egy birtokunkba került dokumentum szerint Ander Balázs, a Jobbik egyik alelnöke, a párt tagságának írt levelében keményen kritizálta Jakab Pétert az elmúlt időszak nyilatkozatai és döntései miatt.

Ander a levelében úgy fogalmaz: „Megdöbbenve olvashattuk elnöki körleveledben, hogy véleményed szerint olyan elnökséget szavaztak meg melléd, amely a döntéseidhez rendre nem bizosítja a többséget. Furcsa szerepfelfogás lenne, ha az elnökségnek az volna a feladata, hogy miként Orbánnak a 135 »bátor«, úgy mi is engedelmes mamelukként, afféle kádári fejbólintó Jánosként legitimálnánk minden döntést”.

Mert a Jobbik nem Jakab Péter, de nem is valamely másikunk egyszemélyben. A Jobbikot nem te vagy én, hanem mi alkotjuk együttesen. Alapvetően az oly sokszor hivatkozott tagság. Hiszen alulról építkező párt vagyunk. Vagy kellene lennünk.

Mint ismert, Jakab Péter korábban élesen kritizálta azt, hogy az elnökség módosította a szervezeti és működési szabályzatot úgy, hogy az elnök nélkül is megtarthassák az elnökségi üléseket. Ander szerint erre csak akkor van szükség, ha az elnök akadályoztatva van.

„Az ominózus elnökségi ülésről Te magad távoztál. Pszichés akadályoztatásra hivatkozva.”

– írja a párt alelnöke. 

Ander visszautasítja azt a vádat, miszerint akadályoztatnák az elnököt. 

„Ellenkezőleg! Segíteni szeretnénk abban, hogy a politikai eljelentéktelenedés határára sodródott pártunkban érdemi munka folyhasson, s ne váljunk valamelyik másik erő KDNP-szerű tagozatává.”

– írja.

Úgy vélekedett, hogy a pártban nincs helye a szivárogtatásnak, ám Jakab Péter ominózus posztja „már nem is a szivárogtatás kategóriájába tartozik”.

„Az már viharvert közösségünk legbelsőbb – a nagy nyilvánosságra semmiképpen sem tartozó – ügyeinek kontroll nélküli kiteregetése volt. Ha úgy tetszik, akkor egy vörös vonal, amit – még elnökként is be kell látnod – a párt első embere sem léphet át.”

Szerinte a párt „belső békéjét, megmaradását veszélyezteti minden ilyen meggondolatlan lépés”.

„A vesztünket óhajtó NERsevik propagandamédia hiénaként csap le ezekre az önemésztő hibákra. Éppen ezért, eddig és ne tovább!”

A dél-somogyi politikus hozzátette: az elnökhelyettes asszony (Potocskáné Kőrösi Anita – a szerk.) intézkedéseit ért alaptalan vádakat érdemben cáfolni fogjuk. „De nem itt. Hanem ott, ahol az összes ilyen problémás helyzetet tisztázni kell, az Országos Választmány ülésén.”

„Teljes mértékben egyetértünk azzal a soroddal is, ahol kifejted, hogy a Jobbik érdekeit nem írhatják felül önös hatalmi érdekek. Mi, jobbikosok tartjuk a sort. A közösség elnökeként Téged is erre kérünk.”

– zárta levelét Ander Balázs.

Mint ismert, Jakab Péter korábban élesen kritizálta a párt elnökhelyettesét, Potocskáné Kőrösi Anitát, majd kezdeményezte pártból való kizárását. Ezt követően az elnök sokat kritizált kabinetfőnöke, MolnárEnikő mondott le kommunikációs feladatairól.

(Kiemelt képük: Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Ander Balázs, a párt alelnöke. Fotó: Ander Balázs Facebook-oldala.)