Jobban élek, mint négy éve, és ezt Angela Merkelnek köszönhetem, nem Orbán Viktornak

Egy házaspár néhány éve szerelt le a rendőrségtől Magyarországon. Jelenleg Németországban keresik a módját annak, hogy újra rendőrök legyenek. Itt csak alulfizetettség, lejárt szavatosságú golyóálló mellény és rengeteg stressz jár a rendőri munkáért.

2018. augusztus 9., 14:26

Szerző: Bíró Veronika

Egy magyar rendőr házaspár itthon néhány éve leszerelt a rendőrségtől, az alulfizetettség, a túlterheltség és a munkakörülmények miatt. Jelenleg Németországban élnek, az asszony a magyar járőri fizetésének felét megkapja a munkáján felül végzett néhány óra takarításért. Most annak lehetőségét kutatják, hogy belépjenek a német rendőrség állományába, mert a munkájukat nagyon szerették. A 168 Órának az asszonnyal sikerült beszélnie, aki névtelenséget kérve vállalta az interjút. Azért ragaszkodott az anonimitáshoz, mert a férjével együtt leszerelésük után évekkel is félnek az esetleges következményektől.

Mindketten egy vidéki kapitányságon dolgoztak. A férfi nyomozóként dolgozott, néhány évvel ezelőtt szerelt le, és még ekkor is csak 180 ezer forint volt a nettó fizetése a családi adókedvezménnyel együtt.

Németországban egy raktárban kezdett dolgozni 1800 euró, vagyis több mint félmillió forintos fizetéssel.

A nő csaknem 10 évig volt a rendőrségnél, járőrként dolgozott.

Leszerelésekor a fizetése 98 és 106 ezer forint között mozgott. 110 ezer forintnál többet csak akkor kapott, ha a Forma-1 miatti háromnapos járőri szolgálatot is elvállalta.

Ez azt jelentette, hogy három napra kivonult a rendőrség a versenyre, az ott szolgálatot teljesítő rendőrök egy napot szolgálatban töltöttek, tehát azért extra pénz nem járt, két napért pedig a Hungaroring fizetett a rendőrségnek. Egy ilyen napon 13–14 órát töltöttek a tűző napon szolgálatban, amiért naponta fejpénzként 8–9 ezer forintot kaptak.

Fotó: Fotó: MTI/Lakatos Péter

Jelenleg csak a nő dolgozik, de az asszony raktárosi fizetése 

négyszerese annak , amit járőrként kapott Magyarországon. 

A gyerekek után majdnem 400 euró családi kedvezményt is kapnak. Meg tudnak belőle élni, mellette kisebb takarításokat vállal. Egy-két órás takarítással havi szinten megvan a magyar fizetésének a fele. Most először tudtak például elmenni nyaralni a gyerekekkel együtt, ezt itthon két fizetésből sem tudták megtenni. Úgy gondolja, hogy ennyit kellett volna rendőrként keresni, és akkor maradtak volna Magyarországon.

– A legjobb döntést hoztuk meg. Nagyon-nagyon szerettük a munkánkat, de az alulfizetettség miatt feladtuk. Szerintem aki nálam jobban szerette a munkáját, az nem mond igazat. Mindig is rendőr akartam lenni, és még mindig megdobban a szívem, ha elmegy mellettem egy rendőrautó

– mesélte az asszony. Főnökeikkel, kollégáikkal nagyon jó volt a viszony, a munkájuk még mindig hiányzik. Nagyon bántotta őket, hogy nem voltak megfizetve, miközben 12 órás szolgálatot láttak el felváltva. Az alulfizetettséget viszont már nem tudták tovább elviselni.

És ha ez nem lenne elég – folytatta – a munkafeltételeik és a munkaeszközök nagyon rosszak voltak, és lejárt szavatosságú golyóálló mellényekben dolgoztak. Amikor ezt szóvá tették a vezetőségnek, a válasz az volt, hogy kivágták a mellényekből a szavatosságot jelző címkét.

Azt állítja, hogy amikor néhány éve kilépett az aktív állományból, már a rendőrautókban is le volt írva, hogy egy szolgálatban maximum 25 kilométert mehetnek. A 25 kilométer teljesítése után az autót lerakták a kapitányságon, és mentek tovább gyalogos járőrszolgálatra. Szóban pedig arra kérték a rendőröket, hogy lehetőleg senkit ne vigyenek be a kapitányságra, mert arra sincs benzin, hogy Budapestre szállítsák az embereket.

– De ha gyalogos szolgálatban vagyunk, hogy fussak vissza a rendőrségre az autóért, ha valami extra történt? Kijelentették, hogy ne hozzunk be senkit, ha nem muszáj, mert nincs pénz benzinre. Ha valakit mégis bevittünk, akkor megoldották a szállítást, de gyalogos szolgálatban nem tudtunk a város minden pontjára elmenni. Ez csak szóbeli utasítás volt. A kapitányságok megkaphatták az utasítást, és azt szóban továbbadták

– panaszolta az asszony. A kapitányságon nagyon egyszerű számítógépekkel, nyomtatókkal dolgoztak, rendkívül szegényes infrastruktúrával, alap informatikával. Rendes öltözőjük nem volt, a nők és férfiak egy helyen öltözködtek, és borzasztó volt a vécé állapota. Olyan rabszállító autó is akadt a kapitányságon, amelyben nem volt klímaberendezés, az ablakot csak az egyik oldalon lehetett lehúzni, ilyen körülmények között kellett több órás szolgálatot teljesíteni.

A nő elmondása szerint a munka rendkívüli stresszel járt, a rendőrök pedig nagyon túlterheltek. Egy nyomozó 20 ügyet is kap, és mindegyiknek van egy határideje. Férje, ha szabadságra ment, előfordult, hogy az akták megvárták a szekrényben, mert nem volt ember, aki átvehette volna tőle az ügyeket. Tapasztalatuk alapján nincs akkora aktív állomány, ami ezt fel tudná dolgozni. Úgy gondolja, hogy az ORFK és a Belügyminisztérium egyaránt „sáros” abban, hogy a rendőrök nem megfelelő körülmények között végzik munkájukat.

– Amikor eltörölték a nyugdíjas korkedvezményt, akkor elkezdett érlelődni, hogy ez nem lesz jó. Ha most elveszik a pótlékot, a kollégák hatalmas számban fognak leszerelni

– mondta, utalva arra, hogy egy 2019 elején életbe lépő törvénymódosítás szerint az extra munkát pénz helyett már csak szabadidővel lehet megváltani. Szerinte az ORFK állításával ellentétben igenis elkezdődött a leszerelés.

– Hivatástudatból senki nem fog megélni és gyerekeket felnevelni. Jobban élek, mint négy éve és nyolc éve, és ezt Angela Merkelnek köszönhetem, nem Orbán Viktornak

Amennyire fideszes voltam, annyira csalódott vagyok – fakadt ki.

Azután, hogy kivándoroltak Németországba, utánanéztek, hogy mi a rendfokozatuknak megfelelő fizetés, és kiderült, hogy nettó 3000 euró felett van, amelyet még a gyerekek utáni és a korkedvezmény is kiegészít. Ha sikerül honosíttatni rendőri végzettségüket, és akár különbözeti vizsgával, akár szakmai nyelvvizsgával újra rendőrök lehetnek, nem haboznak felszerelni. Jelenleg ennek a lehetőségeit vizsgálják. Németországban a rendőr keresett szakmának számít, és ott meg is vannak fizetve.

Az ORFK cáfol

Tegnap megírtuk, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a rendőrök megfelelő körülmények között teljesítik szolgálati feladataikat, amivel ellentétben a 168 Óra a körülményeket jól ismerő forrásokból úgy értesült, hogy három év alatt sem sikerült megoldani a határvédelemnél szolgálatot teljesítő rendőrök ellátását, de máshol is gond van. Az ORFK azt is következetesen cáfolja, hogy drasztikus lenne a hiány a rendőrségi állományban, és állítják, hogy elég rendőr van Magyarországon. Ennek ellenére a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint idén fél év alatt összesen 8,5 milliárd forint túlórapénzt fizettek ki a rendőrségi állománynak. A Független Rendőrszakszervezet szerint azonban nem csak a túlórapénz elvétele a gond, hanem hogy a rendvédelmi életpályamodell bevezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Cikkünkre az ORFK ma közleményben reagált. Eszerint manipulált fotók kíséretében valótlanul állítottuk, hogy a rendőrök elhelyezése és ellátása a déli határszakaszon nem kielégítő. A valóság azonban szerintük az, hogy a rendőröknek az étkeztetése, elszállásolása és pihenő körletei is megfelelő állapotban vannak, kulturáltak, a tisztálkodás, a mosás és a testedzés lehetősége pedig biztosítva van a számukra. Nem találkoztak az ellenőrzések során a leírt esetekkel, a képen látható étel nem az étlapon szerepel, a beszállító cég nem ilyen csomagolásban szállítja azokat – hangzik a közlemény.

Egy dolog biztos: a fotókat nem manipuláltuk, az érintettekből pedig – az ORFK diadaljelentése ellenére – dől a panasz.