Jó tanuló akar lenni a KDNP ifjúsági szervezete, ügyészségi bejelentést tett a civil szervezetek ellen

2017. november 2., 12:19

Szerző:

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Fővárosi Főügyészséghez fordul közérdekű bejelentéssel, hogy vizsgálják meg, egyes törvénytelenségre, bojkottra buzdító civil szervezetek a civiltörvény hatálya alá tartoznak-e. Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta, ha a törvény hatálya alá tartoznak, akkor le kell folytatni ellenük egy eljárást. Erre álláspontjuk szerint azért van szükség, mert felmerül a gyanú, hogy valami takargatnivalójuk van, bizonyos információkat el akarnak titkolni a nyilvánosság elől, és ezért nem tesznek eleget a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó regisztrációs kötelezettségnek.

Nacsa Lőrinc (középen) az IKSZ egyik rendezvényén (Forrás: IKSZ Facebook-oldala)

Az IKSZ elnöke hangsúlyozta, a törvényi szabályozással a jogállás nyilvántartásba rögzítése a cél, és semmilyen plusz dolgot nem kell ebbe beleképzelni. Szerinte a civil információs portálon szerdáig 58 civil szervezet regisztrált, de 23, „általában Soros György által finanszírozott” szervezet indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, és közülük 15 az, amelyik nem tüntette fel magát sem ezen, sem a bíróság által létrehozott felületen. Eközben számos portálon elmondták, támogatásuk jelentős részét külföldről kapják. 

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, életbe kell lépnie a törvény szankciós rendszerének, amely kétlépcsős folyamat, 30, illetve 15 napos határidővel, és ezek után pénzbírság kiszabása lehet indokolt. Az IKSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy az átláthatóságot elősegítő intézkedést pont a magukat jogvédőnek mondó, de igazából emberi jogi fundamentalistákból álló, „álcivil” szervezetek veszik semmibe. Közérdek fűződik ahhoz – mondta –, hogy a társadalom egésze és minden állampolgár számára egyértelmű legyen, a ma Magyarországon működő civil szervezetek milyen érdekeket képviselnek. A fiataloknak fontos, hogy egy olyan országban tudjanak élni, munkát vállalni, ahol mindenkire vonatkoznak a törvények, és azokat mindenki betartja. Szerinte „megdöbbentő”, hogy néhány tucat, nyilván többségében Soros György által finanszírozott civil szervezet kiáll, és nyilvánosan elmondja, nem tartja be a törvényeket.

Az érintett civil szervezetek egyébként semmit nem rejtegetnek. A TASZ a múlt héten első fokon pert nyert a Magyar Hírlap újságírója ellen, aki kíváncsi volt a szervezet munkatársainak a fizetésére és a szerződésekre is. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy nem létezik olyan törvény, amely alapján a TASZ szervezeti működésével kapcsolatos adatok közérdekű adatoknak minősülnének, a közpénznek minősülő források felhasználásáról pedig a civil szervezet megfelelően tájékoztatott.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.