Jó hírt kaptak a nyugdíjasok a Pénzügyminisztériumtól, a családosok is örülhetnek

Örülhetnek a nyugdíjasok, töblettel zárt a költségvetés januárban a mellett, hogy a kormány biztosította a forrásokat a nyugdíjemeléshez. 

2024. február 8., 19:14

Szerző:

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: többlettel zárt a költségvetés januárban, miközben a nyugdíjemeléshez, valamint a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához is biztosította a forrásokat. A Pénzügyminisztérium közlése szerint az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt januárban.

Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak. A tárca hozzátette, hogy a közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 181,3 milliárd forintot tettek ki januárral bezárólag, ez pedig 8,3 milliárd forinttal magasabb a tavalyi év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

Kiemelték, hogy az

uniós bevételek több mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek mint tavaly januárban. Ennek oka, hogy az igazságügyi reformokra vonatkozó feltételek teljesítése után az Európai Unió elkezdte folyósítani a felfüggesztett pénzek egy részét.

A Pénzügyminisztérium a tájékoztatása szerint nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordított január végéig. Ez meghaladta az egy évvel korábbi kifizetéseket, mivel a nyugdíjak 6 százalékkal emelkedtek az év elején.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közléséből kiderült, hogy igaza volt azon elemzőknek, akik a lakossági fogyasztás drámai visszaesésére és annak jelentős gazdasági hatásaira figyelmeztettek. Miközben arra is jó esély kínálkozik, hogy az idei év a tavalyihoz képest érdemi elmozdulást eredményez majd a kiskereskedelmi, és azon belül az élelmiszer-forgalomban, a szakértő arra is figyelmeztet, 2022 túlságosan kiugró év volt, aminek tavaly ittuk meg a levét – írja az EconomX.

„Ha úgy vannak a számok, emelek megint”

A miniszterelnök január elején jelentette be, hogy idén sem marad el a tizenharmadik havi nyugdíj. A Pénzügyminisztérium mostani közlése azért lehet érdekes, mert a gazdaság teljesítménye és az államháztartás állapota kihat arra, hogy emelik-e a nyugdíjakat. Ahogy Orbán Viktor egy régebbi Facebook-videójában megfogalmazta egy nyugdíjassal beszélgetve: „És az év végén, ha úgy vannak a számok, emelek megint, novemberben”. A 2024-es költségvetést tavaly nyáron 4 százalékos növekedéssel fogadta el a kormány, majd a parlament, valamint azért is érdemes külön megemlíteni, mert a nyugdíjprémium szabályai szerint ez az extra összeg csak 3,5 százalékos növekedés felett jár novemberben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

 

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.