Játékbolti füstpatron miatt rohanták le a rendőrök a Momentum EP-listavezetőjét

2019. január 20., 16:28

Szerző:

A szombati tüntetés után hazafelé tartva, a Várkert bazártól több száz méterre, Franci Intézet előtt váratlanul négy rendőr fogta közre – számolt be a Facebookon Cseh Katalin, a Momentum politikusa, a párt EP-listájának vezetője. Igazoltatták, megmotozták, táskáját kipakolták, személyes tárgyait, telefonját, jegyzeteit átnézték. Mindezt egy edtlen szó vagy tájékoztatás nélkül, hiába kérdezte, mivel vádolják.

Fél órával később közölték vele, hogy szabálysértési eljárást indítanak ellene „tiltott pirotechnikai eszköz veszélyeztető használata" miatt. 

A bűn, amit Cseh Katalin elkövetett, hogy a tüntetés után egy üres réten egy fotó kedvéért feltartott egy játékboltban kapható füstölőt. Szó sincs tiltott pirotechnikai eszközről, egy olyan partikellék miatt történt az egész, amit szó szerint a játékboltokban árulnak. 

Ha ez tiltott pirotechnikai eszköz, akkor miért is lehet a legófigurák mellé berakni a kosárba? És különösen: ha ez ekkora bűncselekmény, akkor miért nem avatkozott közbe a mindezt végignéző három rendőr? Minek kellett közel háromnegyed órát várni, megvárni, amíg elindulok, egyedül maradok, minek kellett majdnem tíz perc sétatávolságra, majdnem hazáig követni, és ott, a tüntetőktől jó messze igazoltatni és megmotozni? 

– teszi fel a kérdést. De a választ is sejti: nehéz elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy mostanában a békés tüntetők szisztémás vegzálása, a kiállástól való eltántorítása történik – írja.

Mással legalábbis nehéz magyarázni azt, hogy miért követ valakit hazáig egy négyfős rendőrcsapat azért, mert feltartott egy füstölőt, és egyáltalán, mitől ér egy akár több százezer forintig terjedő szabálysértési bírságot egy kereskedelmi forgalomban lévő termék békés használata? 

Tegyük hozzá, a rendőröknek joguk volt ok és indok nélkül igazoltatniuk és megmotozniuk a politikust, ahogy bárkit is. Budapest rendőrfőkapitánya ugyanis fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 órától 2019. február 1-jén 8 óráig Budapest teljes területére, ez pedig minderre felhatalmazza a rendőröket.