Januártól új szabályok szerint kell szervezni buszos iskolai kirándulásokat, íme a tudnivalók

2017. október 19., 12:47

Szerző:

Végre megjelent a várva várt Emmi-rendelet a Magyar Közlönyben. Ezentúl csak az alábbi regula betartásával lehet iskolásokat külföldre utaztatni. 

Nézzük sorban a feltételeket:

  • Az első helyen említett szabály, hogy a gyerekeket szállító autóbusz nemzetközi forgalomban 23:00 és 04:00 óra között nem közlekedhet, kivéve, ha elháríthatatlan külső ok – így különösen közlekedési torlódás, közlekedésrendészeti hatósági intézkedés – miatt e tilalom nem tartható be.
  • Az autóbusznak meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM-rendelet 112/A. §-ában foglalt feltételeknek, rendelkeznie kell digitális menetíró-készülékkel, emellett a busz nem lehet öregebb 13 évnél. 
  • A Magyarország területén kívülre irányuló autóbuszos iskolai kirándulásra csak olyan szolgáltatóval köthető szerződés, amely vállalja és szakorvos által kiállított dokumentummal igazolja, hogy a kirándulás lebonyolításához a  közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM-rendelet 1. melléklet 6. pontjában betegséggel (obstruktív alvási apnoe szindróma) nem küzdő gépjárművezetőt

    biztosít.

A rendeletet a januári veronai buszbaleset miatt adták ki. Január 20-án éjjel egy magyar busz balesetet szenvedett Verona mellett egy autópálya-kijáratnál. A buszon nagyrészt a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborból visszatérő diákjai és tanárai, illetve a kísérőik utaztak, akik közül a tragédia tizenhétnek az életét követelte.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.