Jöhet az újabb Volánbusz-sztrájk: január végén megbénulhat a közlekedés

Amennyiben kedden nem a bérajánlat nem lesz megfelelő, úgy újabb Volánbusz-sztrájk várható, a buszvezetők többsége aláírta a SZAKSZ bérkövetelését.

2024. január 16., 10:29

Szerző:

Mint arról korábban írtunk még nagyobb sztrájkot szerveznek a buszsofőrök, már a buszvezetők 40 százaléka egyetért a januári munkabeszüntetéssel. A szakszervezet 60 százalékos támogatottságnál lép.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke arról adott tájékoztatást, hogy összesen 5 978 sofőr, azaz a volán buszvezetőinek 58 százaléka aláírta a bérkövetelésüket és támogatja az újabb sztrájkot. Dobi István szerint ez a dolgozóknak akkora  többsége, hogy követelésüket nem lehet figyelmen kívül hagyni, így az esetleges munkabeszüntetés feltétele elvileg teljesítettnek tekinthető – írta meg a Népszava. 

Mint ismert, Dobi István azt mondta, abban az esetben szervez meg január végére egy, a decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 300 Volánbusz-sofőr legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges sztrájkban. Pénteken még 49 százalékos volt a támogatottság, akkor 5107 aláírás volt meg, a hétvégén gyűlt össze a további 871 – írja a lap. 

A SZAKSZ elnöke említést tett arról is, hogy a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén bemutatják a MÁV Zrt. 9 leányvállalatát érintő 2024-es béremelési ajánlatot. Egy nem hivatalos forrás szerint a vállalat korábban 6-8 százalékos béremelést tervezett, azonban ez mára 10-12 százalékra emelkedett. Miután pontosan megtudják a béremelés részleteit, Dobi István és a SZAKSZ vezetősége dönt majd arról, hogy 58 százalékos felhatalmazással folytatják-e a bérfelzárkóztatással kapcsolatos harcot. Azt mondta, hogy csak akkor tekintenének el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató nagyon közel járna a 25 százalékos bérkövetelésükhöz, és biztosan nem menne 20 százalék alá.

(Fotó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Facebook oldala)