Már több mint 5000 sofőr sztrájkolna a Volánbusznál

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlása esetén kész sztrájkolni – közölte a Népszavával a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

2024. január 13., 08:38

Szerző:

Dobi István abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban,  írja a lap. Most 49 százaléknál járnak. Dobi István kijelentette: van remény, de még mindig nem lehet tudni, meglesz-e a szükséges aláírás. A következő három napban – vagyis bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. Mint mondta, a SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát más szakszervezethez tartozók, és olyan munkavállalók is az akció mellett vannak, akik egyik szakszervezetnek sem tagjai.

Mint ismert, január 16-án, azaz jövő kedden lesz a MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülése, ahol az erre az évre vonatkozó bérajánlását teszi meg a munkáltató. A SZAKSZ már tavaly szeretett volna erről tárgyalni, de az egyeztetés elakadt. Emiatt is hirdetett munkabeszüntetést decemberben.

Az akkori, nem hivatalos értesülés alapján ugyanis a munkáltató 6-8 százalékos béremelést tervezett, ez mára 10-12 százalékosra nőtt. A SZAKSZ viszont 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak, de Dobi István kijelentette: 20 százalék alá semmiképpen nem megy. Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ezért a célért kardoskodjon, a dolgozók többségének mögé kell állnia. Megjegyezte: tudomása van arról, hogy más szakszervezeti vezetők ellenük hangolják a munkavállalókat, és azt mondják, hogy ez csak a SZAKSZ bulija. Azzal is riogatják őket, hogy a támogató aláírás a főnökök kezébe kerül, aminek rossz következménye lehet. Dobi István kijelentette: a kiharcolt béremelést nemcsak a SZAKSZ tagjai kapják meg, a sztrájk pedig a munkavállalók joga, és ha a dolgozók többsége összefog, egyetlen munkaadó sem dönt mindenki kirúgása mellett – írja a lap.

(Kiemelt képünk forrása: Volánbusz Zrt. Facebook-oldala)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.