Izraelből kimenekült magyar mesélt a külügy sikerprogramjáról

Kapcsolatok nélkül lehetetlen volt felférni a külügy izraeli mentesítőgépére – ezt mondta a magyar utas a hazajutásról a HVG-nek. 

2023. október 10., 13:45

Szerző:

Ádámnak és családjának sokszorosan is mázlija volt, de állítja: ha csak és kizárólag a hivatalos utat követte volna, még mindig Izraelben lenne – írja a HVG.

Ádám egyike annak a 325 embernek, akit a külügy kihozott Izraelből. Nyaralni volt a feleségével és gyerekükkel egy ismerősüknél. Szombaton kora reggel, amikor a Hamász betört Izraelbe, éppen kávéztak Tel-Aviv déli részén, ott látták meg a rakétákat. Ádám és családja eredeti terveik szerint a szombat este kilenc órára betervezett Wizz Air géppel tért volna vissza Tel-Avivból Budapestre.

Ebből azonban nem lett semmi: azt már ő is látta, hogy Budapestről a repülőgép nem szállt fel Izrael felé. Vasárnap a repülőgéptársaság közölte: határozatlan ideig felfüggesztik az izraeli járataikat. Vasárnap jutott el hozzájuk az értesítés arról, hogy a magyar állam viszont szervez kimenekítést. Ádám ekkor regisztrált a Konzinfo alkalmazásban a kimenekítésre, amit elmondása szerint az app fejlesztői pont akkor érezték szükségét egy karbantartás miatti leállásnak, amikor Izraelben elszabadult a pokol.

Jelzett az izraeli magyar nagykövetségnek, felhívta Budapestet – mindent megpróbált, hogy ki tudjanak jutni az országból.

Budapestről azonban vasárnap délelőtt azt a választ kapta, hogy ugyan lesz három járat, de ezekre nem fog tudni felszállni, mert már nem fér fel. Egy gépre 110 ember fér, ezek pedig már tele voltak.

Ádám tudomása szerint a repülőgpek többek között a nagykövetségen dolgozó diplomaták családtagjaival, valamint annak a roma csoportnak a tagjaival volt tele. 

Gyakorlatilag azért jutottak fel a gépre, mert Ádám felesége tanár és az egyik tanítványának az édesanyja diplomata. Ő hívta fel őket, hogy ha még mindig Tel-Avivban vannak, akkor tud segíteni a kijuttatásukban. Ő telefonált végül be Magyarország izraeli nagykövetségére is, hogy Ádámékat rakják fel az utaslistára. Ismerősük ekkor vitte ki őket a repülőtérre. Útközben telefonált rájuk a nagykövetség egyik munkatársa, hogy minden oké, ismerősük kérésére valóban felrakta őket az utaslistára. Ádám biztos benne, hogy ha nem lettek volna kapcsolataik, nem jutottak volna fel a repülőgépre. Ha csak a hivatalos utat követték volna, akkor pedig még mindig Izraelben lennének. Egyébként, a Konzinfón keresztül arról tájékoztatták őket, – miután landoltak Budapestre – hogy nem lesz több mentőrepülő Izraelből. Tehát aki Izraelben maradt, az jelenleg nem tud mást tenni, mint várni.

Ahogy arról beszámoltunk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé – közölte Szijjártó Péter vasárnap este.

FRISSÍTÉS:

Menczer Tamás Facebook-bejegyzésben reagált az általunk szemlézett HVG-cikkre. Ebben az újságírás mélypontjának nevezi az említett anyagot. „Az az egyszerű tény is mutatja, hogy a cikk mekkora hazugság, hogy amennyiben az “informátor” nem fért volna fel a második gépre, eljöhetett volna a harmadikkal. Hiszen azon kimentettünk 15 külföldit is, tehát hely volt. És nyilván a magyart hoztuk volna el” – fejezte ki nemtetszését a Magyar Országgyűlés tagja.

 

(Kiemelt képünkön: A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő egyik repülőgépe. Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldala)