Itt a válasz, miként lehet elkerülni a súlyos negyedik hullámot

A szakemberek ugyanazon a véleményen vannak: aki teheti, vegye fel a harmadik oltást.

2021. július 18., 09:00

Szerző: ,

Az nem kérdés, hogy lesz negyedik hullám, mert Európában már felütötte a fejét a koronavírus delta variánsa, több helyen szigorítottak is már. Az a kérdés most, hogy mikor és mennyire tud berobbanni. A szakemberek szerint a súlyos kimenetelű negyedik hullám elkerülhető itthon, mert már a magyarok nagy része be van oltva, de egy harmadik oltás nagyban csökkentené a járvány újabb hullámának időtartamát. Ezért szorgalmazzák, hogy aki tehet, vegye fel, azt is elmondták, hogy lehet kombinálni a vakcinákat.

„Na végre!” – így reagált Lantos Gabriella, egészségpolitikus arra kérdésünkre, hogy kommentálja a miniszterelnök pénteki bejelentését. Véleménye szerint sajnálatos, hogy Orbán Viktor eddig minden szakértői figyelmeztetésnek ellenállt, nyilván most már a végén nem tudta elkerülni, hogy ezt a döntést meghozza a kormány.

Lantos Gabriella szerint egy eléggé felelősségáthárító döntést hozott, hiszen ahogy Merkely Béla semennyire sem ért az immunológiához, úgy a háziorvosok sem nagyon. A háziorvosokra rátolni azt a felelősséget, hogy kinek kell majd, beadni a harmadikat, milyen vakcinát adjanak, elég nagy cinizmusnak gondolja. Mert úgy véli, hogy azt senki nem mondta, hogy a döntést háziorvosi szinten kellene meghozni, ahogyan az oltás folyamatát sem kellett volna rájuk hagyni – tette hozzá.

Véleménye szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kellene ezekben a kérdésekben dönteni, ott vannak a szakemberek. Mint mondta, az ő dolguk lenne azt megmondani az adott vakcinák, és az adott ellenanyag-szintek ismeretében, hogy kinek kell ez az oltás, a szűréseket is meg kellene csinálni ingyen mindenkinek, aki igényli, vagy legalább azoknak, akik Sinopharmmal oltottak, és utána mondják meg, kinek, milyen oltást kell harmadikként beadni.

Zacher Gábor már múlt héten javasolta, hogy akinek nincs megfelelő ellenanyag-szintje, az menjen Nagyváradra harmadik vakcináért. De azoknak is javasolja a harmadik oltást, akik régebben kaptak, ahogy az egészségügyi dolgozók, így ő is, aki még januárban kapott Pfizert. „Én biztosan felveszem a harmadik oltást!” – mondta Zacher Gábor a 168-nak.

Véleménye szerint a Sinopharmnál bebizonyosodott, hogy nem megfelelő az ellenanyag-termelés, ehhez harmadikként egy Moderna, Pfizer vagy AstraZeneca jó kiegészítés lehet. Az a lényeg, hogy más legyen a harmadik vakcina, mint az előző kettő. Nemzetközi tapasztalatok is vannak erre vonatkozóan, nem valószínű, hogy nagy gondot okozna – tette hozzá Zacher Gábor.

Mivel a Szputnyik V két dózisa különbözik, ezért arra mindenképpen egy mRNS vakcinát adassunk be harmadiknak, mert az úgy lesz igazán hatásos, és mivel a Szputnyik V eleve 97 százalékos hatékonyságú, mRNS tovább emelheti a védettséget – ismertette a szakember. Hozzátette: ennek ellenére lehet még olyan beteg, aki megbetegszik, vagy akár meg is hal, de a harmadik oltással ennek a lehetőségnek a százalékos arányát kell a lehető legalacsonyabbra csökkenteni.

Hogyan lehet kombinálni ezeket az oltásokat?

Háromféle vakcina került forgalomba. Van, amikor a teljes vírussal immunizálnak, például a Sinopharmnál. Van, amikor a vírus anyagát bebújtatják egy hordozó vírusba, ilyen az AstraZeneca és a Szputnyik V is. Illetve van, amikor csak a koronavírus genetikai anyagát az mRNS-ét visszük be a szervezetbe, és a szervezetre bízzuk, hogy megtermelje azt a fehérjét, a tüskefehérjét, ami ellen immunválaszt akarunk kiváltani.

A kínai vakcinában ott van az összes külső fehérjéje, beleértve a tüskefehérjét, és ott vannak a vírus belső fehérjéi, az enzimek. Gyakorlatilag egy keverékkel immunizálnak, de ez az elölt, inaktivált vírus. Ha már kinyerik azt a genetikai anyagot, ami a tüske fehérjéjét kódolja, azt be lehet önmagában adni – Pfizer és Moderna vakcinák –, illetve be lehet tenni egy ártalmatlan vírushordozóba, adenovírusba – Szputnyik V-nál és az Astra Zeneca. „Ezzel lehet immunizálni, bízva abban, hogy az adenovírus, mint a trójai faló beviszi a görög harcosokat a sejtekbe” – mondta Falus András immunológus a 168-nak.

Milyen legyen a harmadik oltás?

A Sinopharm nagyon vegyes keveréket tartalmaz, beleértve a tüskefehérjét is. Olyan immunválasz jön létre, ha létrejön, hogy nagyon sok, és különböző fajta ellenanyagunk lesz, ha egyáltalán lesz. Falus András azt mondta, nekünk egy dolgot kell megcélozni, a tüskefehérjét. „Olyan, mint egy rakéta célzó feje, azt kell neutralizálnunk, és akkor a vírus nem tud bemenni a sejtbe, így védelmet jelent a vírusfertőzéssel szemben. Nem előnyös tehát ugyanazzal oltani, mert megint az a katyvasz válasz jön létre, amiből csak egy kis komponens az, ami nekünk igazán hasznos” – fogalmazott a szakember.

Falus András arról is beszélt, hogy a vektoros vakcinákban a harmadik oltásnál az a probléma, hogy a hordozó, a faló „egy nagy cucc”, és az ellen is kialakul immunválasz. Tehát a második oltásnál lehet, hogy az immunválasz nem engedi érvényesülni a falovat, mert a szervezetünk normálisan az amúgy ártatlan adenovírusok ellen egy olyan nagy immunreakciót produkál, hogy mielőtt még bejutnának a várba, előtte szétesik. „Ha harmadszor is ezzel oltunk, és van egy normális immunrendszerünk, akkor ezt szó nélkül nem tűri” – véli Falus András.

Az AstraZenecában a csimpánz az adenovírus, ami még távolabbi az emberi vírustól, tehát esélyes arra, hogy az ember nem reagál nagyon erre az adenovírusra, kivétel lehet, ha harmadszor is beadják az oltóanyagot – mondta Falus András, hozzátéve, bármilyen oltást kaptunk elsőként, és értelemszerűen másodikként, a legjobb ráoltás az mRNS vakcina, és ez igaz a Sinopharmra, a vektorosra, és igaz önmagára az mRNS-re is. Falus András immunológus szerint amúgy is kellene újraoltani az idősebbeket, akármilyen jó az immunválaszuk, 1-1,5 év múlva meg kell ismételni. „Annak, aki például két Modernát kapott, nem kell sietni a harmadik oltással, én a Pfizert és a Modernát javaslom, bármilyen volt az előző két oltás” – mondta a szakember.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a második oltás után négy hónappal célszerű beadatni a harmadik oltást. Falus András szerint ez nem légből kapott. Tavaly azt mondták, hogy hiába van negatív tesztje egy volt betegnek, akkor is csak négy hónappal később kaphat oltást. A betegség kicsit olyan, mint egy első oltás, ezért érdemes várni 3-4 hónapot, ez a konszenzussal szakemberek által megállapított idő, tehát ebben van valami. Aki most kapta például a kínai vakcinát, érdemes várni 3-4 hónapot, hátha neki olyan lomha az immunrendszere, hogy csak akkor kezd el ellenanyagot termelni. 

Falus András felelőtlenségnek nevezte azt, hogy a magyar hatóságok ignorálták a kínaiak figyelmeztetését. „Ez egy hatalmas felelőtlenség volt. És most több százezer ember van, akiből lehet, hogy kétszázezer nem védett. És jön a nagyon veszélyes delta variáns. Most kéne lóhalálában beoltani őket” – mondta, hozzátéve, hogy 

kell a harmadik, mRNS vakcinákkal, és kötelezővé kellene tenni az oltást mindenkinek, aki olyan területen dolgozik.

„Én ebben a tekintetben nem vagyok liberális, a pedagógusoktól kezdve a közalkalmazottakig, áruházban dolgozókig mindenkit kötelezően beoltanék. Nemcsak a harmadikat tenném kötelezővé, hanem úgy egyáltalán az oltást. Nyolcvan százalékos átoltottság kellene, és most vagyunk alig több, mint 40 százaléknál. Jönni fog a delta, ami hatszor úgy fertőz, mint a múlt évi kínai, és több mint kétszer úgy, mint a nagyon veszélyesnek mondott brit variáns – mondta Falus András.

Orbán Viktor egyébként pénteken bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Mint írtuk, nem mindenki ért egyet a döntéssel. Kásler Miklós egészségügyi miniszter szombaton a Hír TV-ben mondta el, hogy a magyar szakemberek irányelveire támaszkodnak. Mint kiderült ezek szerint, akit először vektorvakcinával (Astra Zeneca, Szputnyik), vagy kínaival oltottak, az harmadik oltásként mRNS alapú (Pfizer, Moderna) oltóanyagot kap, és fordítva. A harmadik oltást augusztus 1-tól lehet felvenni.

(Kiemelt kép: Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)

 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.