Itt a középszintű matekérettségi feladatainak nem hivatalos megoldása

Délben véget ért a középszintű matekérettségi, és mi már mutatjuk is a rövid feladatok nem hivatalos megoldását.

2022. május 3., 14:33

Szerző:

A matekból középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10–12 feladatot tartalmaz, ezek megválaszolásához alapfogalmakat, definíciókat, egyszerű összefüggéseket kell ismerniük. 

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint idén több olyan feladat is van, amelyben a diákoknak több kérdésre is válaszolniuk kell.

„Idén nem a megoldás menetére lehet részpontokat kapni, hanem konkrét részkérdések vannak. Ezenfelül sok olyan feladat is bekerült az első tesztbe, ahol – vagy készen kapott, vagy megrajzolandó – ábrákkal kell dolgozniuk az érettségizőknek. Illetve van valószínűségszámítás és kombinatorika is a feladatsorban, ez pedig nem minden diák kedvence”

– mondta. A matektanár szerint az előző évekhez képest nem olyan könnyű a feladatsor.

A megoldásokat itt tekintheti meg.

(Kiemelt képünk: Nyíregyháza, 2022. május 3. A tanári asztalra teszi egy diák a telefonját a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsga előtt a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2022. május 3-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.