06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Itt a hivatalos magyarázat, hova tűnt a paksi áremtermelés fele

Fél napig mindenki csak találgatott, mi történhetett, végül a Paksi Atomerőmű rövid közleményben nyugtatott meg: minden rendben, direkt csinálták.

2021. május 9., 15:58

Szerző:

Tervezett teljesítménycsökkentés történt vasárnap hajnalban a paksi atomerőműben – közölte honlapján az atomerőmű, miután hivatalos tájákoztatás hiányában reggel óta mindenki csak találgatta, mi történhetett az erőműben, hiszen

hajnalban váratlanul eltűnt a Paksi Atomerőmű áramtermelésének fele, vagyis kapacitása a névleges, 2000 megawatt felére csökkent.

A teljesítménycsökkenés körüli csend azért is volt furcsa, mert elvileg a 100 megawattot meghaladó teljesítményváltozást a szabályzat szerint jelenteni kell. Az atomerőmű végül délután rövid közleményben a honlapján azzal magyarázta a történteket, hogy „a létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték".

Az esemény a közlemény szerint nem minősül üzemzavarnak, és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19 órára ismét névleges teljesítményen üzemel majd – tették hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás)

18:45

A Tatabányai Törvényszék első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy férfit, aki társaival egy betörés során egy gyermeket is megkínzott, hogy a szülőket rábírja értéktárgyaik átadására, közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész hétfőn az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen.