Négy és fél év fogházra ítélték Makai Viktória ultrafutó támadóját

2019. október 2., 14:07

Szerző:

Négy és fél év fogházra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki 2018 októberében edzés közben támadta meg az ultrafutó Makai Viktóriát a Jászberényi úton – írja az Index.

A férfi tavaly októberben előbb megverte, majd megpróbálta megerőszakolni a nőt. A vádlott H. István aznap egy munkahelyi buliban volt, ahol ivott is. A vádlott a bulit otthagyva a Jászberényi úton szegődött a futónő nyomába. Az áldozat szerint futás közben a férfi egyszer csak megfogta a karját, lerántotta a földre, és azonnal erővel és hidegvérrel elkezdte ütni a fejét. A futónő kiabálni kezdett, de emiatt újabb hatalmas ütéseket kapott a fejére. Támadója ezután azt mondta neki, hogy „Nyugalom, csak dugunk egyet, ne ellenkezz”.

Makai Viktória
Fotó: Youtube/Nagy Sportágválasztó

H. István ezután kétszer is megpróbálkozott azzal, hogy megerőszakolja a nőt, de nem volt merevedése, ezért aztán orális szexre kényszerítette. A támadásnak az áldozat férje vetett véget, H. István ezután elmenekült a helyszínről. Makai Viktória azonban emlékezett rá, hogy valahonnan ismerte támadóját, ezután a férfit gyorsan megtalálták a rendőrök. 

Az Index azt írja, hogy a korábbi tárgyaláson a férfi beismerte tettét, és azt mondta, hogy nagyon szégyelli magát. A tárgyalást lehajtott fejjel, a padlót nézve hallgatta végig, a zokogást egy percre sem hagyta abba.

A vádlott H. Istvánt szexuális erőszak bűntettében és testi sértés bűntettében találta bűnösnek a bíróság. Az ítéletbe beletartozik az eddig előzetesben és házi őrizetben töltött idő, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet indoklásában a bíró azt mondta, hogy H. István önhibájából lett ittas, ő döntött úgy, hogy iszik, így ez nem mentesíti őt, mert ez hozzájárult a bűncselekmény elkövetéséhez. Kóros állapota viszont megakadályozta abban, hogy felismerje, cselekedete veszélyes a társadalomra. A bíró emlékeztetett a tanú- és szakértői vallomásokra, hogy a férfinak példaértékű viselkedése volt a támadás előtt, és korábban nem volt semmilyen kezelés alatt.

Az ítélet ellen az ügyész és védője is fellebbezett. Az ügyész súlyosbítást, a védő pedig enyhítést kért, így az ítélet nem jogerős. A vádlott továbbra is bűnügyi felügyelet alatt marad.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.