Írország is csatlakozik a magyar pedofiltörvény elleni keresethez

Írország is csatlakozna az Európai Bizottság keresetéhez a homofóbnak tartott magyar gyermekvédelmi törvényhez. Az ügyhöz korábban Belgium, Luxemburg és és Hollandia is csatlakozott volna.

2023. március 14., 06:41

Szerző:

Az Irish Times cikke szerint Írország kormánya fontolgatja azt, csatlakozik a Magyarország kormánya elleni keresethez, amit a 2021-ben elfogadott, és szerintük homofób „gyermekvédelmi törvény” ellen indítottak el. A 444.hu szerint a kereset annak megállapítását kéri az Európai Bíróságtól, hogy a magyar kormány a törvény elfogadásával uniós jogelvet sértett, hiszen összemossa a homoszexualitást a pedofíliával.

Az ügyhöz ráadásul várhatóan Belgium, Hollandia és Luxemburg is csatlakozhat. Eleve nagyon ritka, hogy egy ilyen keresethez egyik EU-s tagállam csatlakozik egy másik ellen, Írország viszont még valóban nem csinált ilyesmit, így ez lenne az első alkalom.

A törvény elfogadása után az ellen 17 uniós tagállam és számos nemzetközi szervezet is tiltakozott, a magyar kormány azonban nem vonta azt vissza.

(Kiemelt kép: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

15:10

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.

14:06

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.