Intenzíven tárgyal a kormány kínai és orosz vakcinák tömeges beszerzéséről

Szijjártó szerint azért, mert nyugatról lassan érkeznek az oltóanyagok.

2021. január 15., 17:19

Szerző:

Szijjártó Péter egy beruházás bejelentésén ma arról beszélt, hogy „a lassú vakcinabeszerzés napi szinten emberek életét veszélyezteti és napi szinten okoz újabb károkat az európai gazdaságnak, ezért fontos, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az embereket itt Magyarországon”. A miniszter szerint ezért döntöttek úgy, hogy Magyarország külön vakcinabeszerzési utakat is keres.

Közölte, mind a kínai, mind az orosz gyártóval intenzívebbé váltak a megbeszélések, és amint a magyar nemzeti hatóság megadja az erre vonatkozó engedélyt, keleti irányból is megkezdődik a vakcinák szállítása.

Egyúttal jelezte, folyamatosan konzultálnak az Egyesült Arab Emirátusokkal és Bahrein kormányával is, mivel ezekben az országokban a kínai oltóanyagot használták fel, így a tőlük kapott tapasztalatokat, illetve dokumentációkat is fel tudja használni a nemzeti hatóság az engedélyezési folyamatban.

Az oltóanyagbeszerzés és a kínai vakcina engedélyezésének kérdése Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában is szóba került. „Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van” - fogalmazott a kormányfő. Orbán szerint ha a hatóság gyorsan engedélyezi a Sinopharm vakcináját, illetve ha a magyarok hajlandóak beoltatni magukat a kínai anyaggal, akkor „talán már jóval nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”. Ha viszont a nyugati vakcinákban bízunk, akkor leghamarabb nyár végén, ősz elején lehet beoltva annyi ember, hogy a korlátozásokat feloldhassa a magyar kormány.

Közben a hongkongi tőzsde mai közleményeiből kiderült: váratlanul lemondott a Sinopharm igazgatósági elnöke.

Li Zhiming mellett a cégcsoport igazgatója, Li Hui is lemondott - mindketten személyes okokra hivatkoztak. Azt egyelőre az iparágon belül is csak találgatják, a lemondásoknak köze lehet-e a cég által gyártott kétféle oltóanyaghoz. Mindenesetre a kínai sajtó által „a pekingi” és a „a vuhani” vakcinaként aposztrofált oltóanyagok valamelyikéből vásárolna nagyobb mennyiséget a magyar kormány is. A vakcinákról egyébként eddig nem sok részlet derült ki. A Reuters ma azt jelentette: kutatási eredmények szerint a kínai cég vakcinájának nincs káros hatása a 3-17 év közöttiekre.

Az oltóanyaggal egyébként január elejéig mintegy 4 millió embert oltottak be Kínában - a Sinopharm alá tartozó CNBG gyógyszergyár adatai szerint komolyabb mellékhatások nélkül.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.