A Corinthia adott otthont az Integritás Hatóság antikorrupciós konferenciájának

A digitális antikorupció témakörét járta körbe az Integritás Hatóság Budapesten.

2023. december 19., 22:01

Szerző:

Egy egész napos konferenciát tartott Budapesten, a Corinthia hotelben, december 7-én az Integritás Hatóság „Digitális Antikorrupció – hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a gyakorlatban? címmel – írta meg a 444.hu.

A hatóság olyan céllal hozta létre a rendezvényt, hogy „lehetőséget teremtsen az üzleti, tudományos, civil és közszféra képviselőinek a közös gondolkodásra és tapasztalatcserére: az ötletektől, az alapkutatásokon át a javasolt eljárásokat és a bevált piaci megoldásokat is áttekintve.”

A kormány egy éve alapította az Integrációs Hatóságot, amely azóta önálló közigazgatási szervként működik, azt a célt szolgálva, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot a kohéziós források felszabadításáról. Legfontosabb funkciója az európai uniós források követése, pontosabban a „korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzése, felderítése és kijavítása.”

A rendezvény programján egyetlen külföldi vendégként, Vincent Walden vett részt, aki egy texasi szoftverfejlesztő vezetője, aki azt kutatja , hogyan lehet kiküszöbölni AI-vezérelt antikorrupciót. Felszólalt a Bíró Ferenc, a hatóság elnöke, valamint a NAV, az NKE, a BME szakértői.  Hívtak előadót a Nemzeti Védelmi Szolgálattól, sőt, a CEU-ról és KPMG-től is.

A 444.hu kérdésére, hogy miért pont a fent említett szállodát választották a konferencia helyszínéül, azt a választ küldte a hatóság, hogy csak magas minőséget szolgáltató helyektől kértek árajánlatot. Mivel későn jött a rendezvény ötlete és legalább 200 személy befogadására kellett találni helyszínt.

Volenszki Zsolt leveléből a következő derült ki: „az ünnepi időszak miatt a még szabad, méretében és a konferencia plenáris üléseinek megtartására is alkalmas, hasonló konferenciák rendezésében tapasztalattal rendelkező – helyszínektől kért és kapott indikatív ajánlatot.”

A Corinthia 11,1 milliós árajánlatából jött létre 9,2 millió forint + ÁFA összegű szerződés. Egy főre lebontva egy vendég reggel és délután 16 óra közötti fogadása 40 500 forintba került. A konferenciatermek bérlése mellett ebbe beletartozik a catering, a műszaki berendezések, jegyzettömbök és minden ami egy rendezvény lebonyolításához szükséges. A szerződést Bíró Ferenc írta alá. 

Az adatlekérést az IH közérdekű adatigénylésnek nyilvánította, és a törvényben előírt határidőhöz képest gyorsan kiküldték a szerződést, ami nem jellemző általában az állami szervek gyakorlatában. A szerződésből az is kiderült, hogy az Intercontinental 11,3, míg a Hilton 13,4 millióért vállalta volna a rendezvény megtartását.

A konferencia szünetében egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a vagyonnyilatkozati rendszert szeretnék a jövőben megreformálni, amihez szükséges egy egységes, elektronikus és automatizált rendszer kialakítása, és egy újabb független szervezet létre hívása.

(Kiemelt képünk forrása: Corinthia Budapest hivatalos Facebook oldala)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.