Az Európai Bizottság elnöke az Index mellé állt, amelynek főszerkesztőjét leváltaná az egyik külsős tanácsadó

2020. július 7., 16:23

Szerző:

Nem szabad megengedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen

– áll az Európai Bizottság alelnökének állásfoglalásában. Věra Jourová az Index szerkesztőségének küldött levelében azt írta, a koronavírus-járvány minden korábbinál jobban rávilágított arra, hogy az újságírók szerepe kulcsfontosságú a polgárok tájékoztatása, a tények ellenőrzése és a kormányok elszámoltatása tekintetében.

„Aggodalommal kísérem figyelemmel az Index helyzetének alakulását. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat. Ezt üzenem nekik: Amit tesznek, azok az értékek, amelyekért küzdenek, a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége mind-mind elengedhetetlenül fontos a demokrácia és Európa számára. Az olvasóktól kapott támogató üzenetek is arról tanúskodnak, mennyire fontos munkát végeznek.”

„Számíthatnak a támogatásomra.” 

- zárta levelét az Európai Bizottság elnöke.

Közben az Indamedia tanácsadója nyílt videóban sürgeti az Index főszerkesztőjének távozását. A kommunikációs szakember, aki javaslatot tett az Index átalakítására. Szerinte Dull Szabolcs helyett olyan főszerkesztőre lenne szükség az Index élén, aki

„nem sz*rja össze magát egy kakukkos órától, és egy külsős tanácsadótól”:

Az Index vezérigazgatója, Bodolai László a Média1-nek nyilatkozva azt mondta, ő is csak utólag értesült Erdélyi Superman Zsolt videójáról, és ez a indamediás tanácsadó

„magánakciója” volt, amihez elképzelhető, hogy valamiféle sértettség vezethetett, amiért a tanácsai nem valósulnak meg.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.