Így látja a Fudan-ügyet a nemzetközi sajtó: a kormány kap hideget-meleget, Karácsonyt pedig dicsérik

A CNN, a BBC és a Deutsche Welle is foglalkozik a témával.

2021. június 6., 19:56

Szerző:

A nemzetközi sajtó is nagy figyelmet szentelt a Fudan-ügynek, korábban több portál is cikkezett az egyetem körüli történésekről, most a szombati tüntetésről is megemlékeztek. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk párat:

USA: Peking befolyást szerezhet Magyarországon és az Európai Unióban

Nemcsak az európai sajtó foglalkozik a Fudan-üggyel, hanem az amerikai is, köztük a CNN, szúrta ki az ATV.

A cikk szerint az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnök Kínával kapcsolatos diplomáciáját kifogásolja, és attól tartanak, hogy az egyetem megjelenése aláássa a felsőoktatás minőségét, illetve segíthet növelni Peking befolyását Magyarországon és az Európai Unióban. Felidézik, hogy a magyar kormány áprilisban megállapodást írt alá a sanghaji székhelyű Fudan Egyetemmel az egyetem megépítéséről egy budapesti helyszínen, ahová korábban kollégiumi falut terveztek a magyar hallgatók számára.

A CNN cikke idézi Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkárának tegnapi nyilatkozatát, amelyet az MTI közölt. Mint írják, Schanda szerint a tüntetés szükségtelen volt, és politikai hisztériakeltésnek nevezte azt.

A cikk kifejti, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyíltan ellenzi az egyetemmel kapcsolatos tervet.

Megemlítik Karácsony és Baranyi Krisztina utcanévtáblás akcióját is, illetve hogy arra Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy reagált: „ez a viselkedés megvetendő”.

A CNN szerint Orbán Viktor „szívélyes kapcsolatokat” épített ki Kínával, Oroszországgal és más „illiberális kormányokkal”, miközben ez nem mondható el a nyugati szövetségesekkel kapcsolatban.

Írnak arról is, hogy Orbán most először szembesül egységes ellenzékkel a 2022-es választáson, mióta 2010-ben átvette a hatalmat.

Szerbia: „Karácsony nem áll meg pusztán a szavaknál”, a budapestiek dühösek

Karácsony Gergely felbosszantotta Kínát – írta a szerb B92. A portál szerint a Fudan Egyetem felépítésének terve haraggal tölti el a budapestieket, az ügyet pedig az Orbánnal szembeni központi ellenállásnak nevezik.

A portál a CEU-ra is kitért, szerintük a magyar miniszterelnök erőteljes erőfeszítéseket tett azért, hogy a CEU-t elűzzék Budapestről, továbbá a cikk szerint a kormány védi a Fudan-projektet: „A Fudan Egyetem lehetővé teszi a tanulást a világ legjobbjaitól” – idézték Schanda Tamást.

„Budapest polgármestere nem állt meg a szavaknál, ezért úgy döntött, átnevezi a leendő campus közelében lévő utcákat, hogy tisztelegjen azok előtt, akiknek emberi jogait Peking megsérti” – írta a portál.

A szintén szerb N1 már szűkszavúbb volt, de írt a Fudan elleni tüntetésről is: „több ezer magyar tiltakozott Orbán Viktor nacionalista kormányának tervei és a Fudan Egyetem ellen” – írták. A portálok szerint az állampolgárok elégedetlenek, mert a magyar adófizetőknek kellene finanszírozniuk az intézmény felépülését. Azt írták: a tüntetők emellett dühösek a Fudan Egyetem leendő helye miatt is, ahol korábban a magyar hallgatók számára akartak olcsó kollégiumokat építeni. Továbbá megemlítik azt is, hogy a szakértők szerint Orbán Pekinget részesíti előnyben, és Magyarország vétózta meg, hogy az EU elítélje Kínát.

Németország: Az EU is aggodalommal nézi, mi történik Budapesten

A Deutsche Welle is írt a szombati tüntetésről. A portál a Fudan-ügy egyik kritikus pontjának azt nevezte, hogy a Kínai Kommunista Párt által ellenőrzött létesítményt a magyar adófizetők pénzéből fizetnék ki. A másiknak pedig azt, hogy a helyet korábban olcsó hallgatói kollégiumok építésére szánták.

Szerintük a nagyszabású egyetemi projekt felkavarta az Európai Uniót is. „Brüsszel attól tart, hogy Magyarország lassan távozik az EU-ból, mivel egyre inkább a Kínai Népköztársaság felé fordul” – írták.

Horvátország: SZFE, CEU

A horvát Jutarni list és az index.hr portál szintén úgy látja, hogy a magyar állampolgárok dühösek azért, hogy nekik kell kifizetniük a Kínai Kommunista Párt intézményét, illetve azért, hogy a magyar hallgatók eleshetnek az olcsó lakhatás lehetőségétől. A portálok emellett megemlékeztek a CEU-ról és a "Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020-as politikai átvételéről is", idézve Karácsony Gergely szombati beszédét.

Anglia: Drága buli

A BBC és a Reuters is foglalkozott a tegnapi tüntetéssel. A Reuters többek között arra is kitért, hogy egy tüntető diák azt nyilatkozta, hogy a Fudan Egyetem projektjére tervezett pénzt a „saját egyetemeink fejlesztésére kellene fordítani”. A BBC ennek alapján megjegyzi, hogy egyes becslések szerint a budapesti Fudan Egyetem campusának építése körülbelül 1,8 milliárd dollárba kerül majd. „Ez több, mint amennyit az Orbán-kormány teljes felsőoktatási rendszerére költött 2019-ben” – írták. A cikkben kitérnek a Direkt36 beszerzett dokumentumaira is, amelyek szerint a költségek mintegy 1,5 milliárd dollárját egy kínai banki kölcsön fedezné.

(Kiemelt kép: Pozsonyi Roland)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.