A tanári fizetésekre valószínűleg nem jut a felszabadult uniós ezermilliárdokból

Közel 3900 milliárd forintot folyósítanak Magyarország számára, miután az Európai Bizottság elfogadta a magyar igazságszolgáltatásban végrehajtott szabályváltoztatásokat. Az még nem tisztázott, hogy a kormány mire akarja költeni.

2023. december 14., 19:16

Szerző:

A fenti összeg azért kapott zöld utat, mert módosított a magyar kormány az igazságszolgáltatás nem megfelelő működésén. Az unió egyéb, egyelőre nem vagy nem megfelelően módosított elvárásai miatt 21 milliárd eurót továbbra is blokkol az EU. A teljes összeghez a tagországok úgy férhetnek hozzá, hogy előre megállapodnak az unióval a fejlesztéseik céljáról. Magyarországnak is megvan ez a megállapodása 2021-27-re, de a kifizetéseket a jogállamisági kifogásokhoz kötött feltételek mostanáig meggátolták.

Egyelőre lehetetlen átlátni, hogy az egyes programok rengeteg alprogramját és azok kiírásait eddig kizárólag csak az igazságügyi rendszer problémái blokkolták vagy más is.

Mivel a Partnerségi Megállapodás szerint Magyarország a teljes ciklus pénzeinek 65 százalékát négy, az uniós átlagtól eléggé elmaradott régió (Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld) fejlesztésére fordítja, esélyes, hogy főleg ezekben a térségekben lehet számolni a fejlesztési programok beindulásával – olvasható a G7 összefoglalójában.

A kialakult gyakorlat szerint az uniós pénzek sok esetben magyar állami önerőt is feltételeznek, és gyakorlatilag minden esetben utólagos finanszírozásúak. A megvalósított fejlesztéseket le kell jelenteni, és a pénz csak akkor érkezik meg 60 napon belül, ha az uniós ellenőrzésen átment.

A portál hozzáteszi, hogy a tanári fizetésemelés forrását jelenleg egy tematikus, csak erre a területre vonatkozó, azaz nem mindent blokkoló feljogosító feltétel elérhetetlenné teszi, és ennek teljesítése nélkül akkor sem lesz meg a pénz, ha minden más teljesül.

Ráadásul – mivel utófinanszírozásról van szó – a kormány már meg is kezdhetné is elkezdhetné a pedagógusbérek emelését – amire jelenleg még szándékuk sincs.

(Kiemelt kép: Pedagógusjelöltek a pedagógusokért – Szolidaritási demonstráció az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Budapest, 2022. március 16. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)